Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Marly (41) lokte haar ex in de val: ‘Ik ben bewust zwanger van hem geworden’

Marly (41) lokte haar ex in de val: ‘Ik ben bewust zwanger van hem geworden’

Marly (41) lokte haar ex in de val: ‘Ik ben bewust zwanger van hem geworden’

Omdat ze maar geen geschikte man kon vinden, besloot Marly (41) alleenstaand moeder te worden. Ze gaf zich op voor kunstmatige inseminatie met donorzaad. Maar toen kwam ze een ex tegen…

Kinderwens

“Het is vier jaar geleden dat mijn relatie uitging. De belangrijkste reden van de breuk was dat ik graag kinderen wilde en mijn toenmalige vriend niet. Toen ik 37 werd, dacht ik: als ik nog een ander wil ontmoeten of een bewust alleenstaande moeder wil worden, moet ik nú een keuze maken.

Ik besloot mezelf een jaar te geven om een geschikte man te vinden, anders zou ik het alleen doen. Daar zag ik de voordelen ook wel van in. Een kind zou dan in elk geval nooit de dupe worden van twee vechtende ouders, in het geval van een scheiding. En mét kind kun je toch ook een partner vinden?

Ik heb het jaar niet eens afgewacht. Ik merkte dat ik op een verkeerde manier aan het daten was, mannen puur bekeek als mogelijke vader.”

Toen kwam m’n ex voorbij

“Ik verdiepte me net in kunstmatige inseminatie met donorzaad, toen ik een onverwacht mailtje kreeg van een ex uit Antwerpen. Chris was toevallig op mijn website beland en zou de week erna in de stad zijn waar ik woon. Het leek hem leuk om elkaar nog eens te ontmoeten.

Vijftien jaar eerder hadden we een jaar een relatie gehad, toen ik stage liep in België. Wat waren we verliefd geweest. Maar we konden ook erg ruziemaken. Toen ik terugging naar Nederland, bloedde ons contact al vrij snel dood; we beseften beiden dat wij geen stabiel stel waren. Maar de liefde was nooit helemaal overgewaaid.

Dat merkte ik direct toen we elkaar weer zagen. Vijf uur lang hebben we zitten praten, zonder dat er een stilte viel. Chris bleek getrouwd en vader van twee dochters te zijn, maar dat weerhield hem er niet van met mij te flirten. Ik voelde me gevleid en tot hem aangetrokken. Maar van getrouwde mannen blijf je af, vind ik.

We namen afscheid met een stevige omhelzing. Toen nog dacht ik dat ik hem nooit meer zou zien. Maar in de maanden erna bleef mijn ex door mijn hoofd spoken. Ik stond op de wachtlijst voor KI, maar het feit dat ik amper iets over de zaaddonor zou weten stond me tegen. Toch had ik natuurlijk niet voor niets voor deze optie gekozen. Want een bekende donor die misschien een rol in het leven van mijn kind wilde spelen, leek me niets. Wie weet wat voor problemen er konden ontstaan.”

Vurige vrijpartij

“Toen heb ik, vrij impulsief, besloten om één keer een gok te wagen. En het lot te laten bepalen of het juist was wat ik deed. Ik heb Chris laten weten dat ik binnenkort in België zou zijn. Dat ik onze ontmoeting graag nog eens over zou doen. In de avonduren. Had hij tijd?

Zoals ik verwachtte, hapte hij toe. Op mijn vruchtbaarste dag reisde ik naar Antwerpen. We aten in een gezellig restaurant. Dit keer was ik degene die begon met flirten. Ik vroeg hem mee voor een afzakkertje op mijn hotelkamer. Wat volgde was een verrukkelijke, vertrouwde, vurige vrijpartij. De verliefdheid van ooit vlamde kortstondig volledig op.

Het was moeilijk om afscheid te nemen. Chris vroeg me of we elkaar nog eens zouden zien. Vastberaden zei ik nee. Ik weet dat ik me daaraan zou hebben gehouden, ook als het níét raak was geweest. Wat ik had gedaan, was al erg genoeg. In totale verwarring ging ik de dag erna naar huis.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik heb vroeger een abortus gepleegd, maar nu lukt het niet om zwanger te worden’

Ex in de val gelokt

“Tijdens de weken die volgden, probeerde ik er niet mee bezig te zijn. Dat lukte natuurlijk niet. Continu voelde ik aan mijn borsten. Zwollen ze al iets op? Uiteindelijk deed ik met bevende handen een zwangerschapstest. Toen die positief bleek, was ik dolblij. Maar ook verbijsterd.

Zo simpel kon het dus zijn: zaad stelen. Want zo voelt het. En zo ís het, dat besef ik heel goed. Een van de twee vriendinnen die weten wat ik heb gedaan, vindt dat het Chris’ eigen schuld is. ‘Heeft hij gevraagd of je de pil slikte?’ zegt ze telkens.

‘Nee toch? Nou dan!’ Ik zie het anders. Ik heb hem willens en wetens in de val gelokt. Dat is niet goed te praten. Maar ik ben wel heel blij dat ik het heb gedaan. Ik heb de mooiste, liefste, leukste dochter die er bestaat. Ze is nu drie jaar. We redden ons prima samen, ik vind het moederschap het mooiste cadeau ooit. Mensen die dicht bij me staan, weten wie de vader is, maar níét dat ik bewust, ‘gepland’ zwanger ben geworden. Dat zal ik ook nooit toegeven.

Chris zelf weet van niets. Ik heb contact altijd afgehouden, al volg ik hem wel via internet – ik wil mijn dochter ooit kunnen vertellen wie haar vader is en hoe ze hem kan vinden. Mocht ze hem willen opzoeken, dan zal dat voor hem een grote schok zijn. Daar voel ik me bij voorbaat al schuldig over. Maar spijt? Nee. Daarvoor is mijn dochter me veel te lief.” 

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Teks: Lydia van der Weide | Beeld: Getty Images