Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Marie-José (42) is matchmaker: ‘Vaak verwarren mensen passie met liefde’

Marie-José (42) is matchmaker: ‘Vaak verwarren mensen passie met liefde’

Marie-José (42) is matchmaker: ‘Vaak verwarren mensen passie met liefde’
Vrouwen vertellen over hun bijzondere beroep

Nederland smult van de vaak ongemakkelijke dates bij het tv-programma First Dates. Regelmatig is het ongemakkelijk, soms is er een klik. Toch eindigen maar weinig dates met een relatie. Niet bij Marie-José Bosch-Kuiper (42). Zij heeft haar eigen bedrijf en is matchmaker. “Dat mensen zich gehoord en gezien voelen, dat is waar het om gaat.”

Matchen

Marie-José: “Ik heb altijd gematcht eigenlijk. Het echte koppelen in de liefde was ik vroeger wel voorzichtig mee. Je begeeft je toch op glad ijs als je dat probeert bij mensen die je goed kent. Maar het zit in me om mensen heel boeiend te vinden. Ik wist altijd van iedereen alles, wie met wie was en zo. Later werkte ik als recruiter en zocht ik banen voor mensen, ook een soort matchen dus. Ook heb ik in de media gewerkt en was ik verantwoordelijk voor de contentcreatie voor commerciële klanten. Toen ik in drie jaar drie kinderen kreeg, ben ik tijdelijk gestopt met werken. Ik dacht na: wat vind ik nu eigenlijk echt leuk om te doen?

Via via kwam matchmaking op mijn pad. Dat bleek heel erg goed bij mij te passen. Ik vind mensen en liefde het meest boeiende dat er is. Ik kan heel goed luisteren en doorvragen om erachter te komen wat mensen willen of nodig hebben. Ook ben ik daadkrachtig: ik ga gewoon op zoek, adverteer en benader mensen. Een soort headhunting, maar dan in de liefde.”

Diagnose

“Ondertussen heb ik zowat alle boeken gelezen die er over de liefde te vinden zijn. Ook past matchmaking goed bij psychologie en coaching. Daar heb ik ook heel veel over gelezen. Daarnaast ben ik bezig met bijscholing. Echter zie ik mezelf meer als een soort huisarts dan een psycholoog. Ik kan een soort diagnose stellen waar iemand nog aan moet werken. Dat kan met van alles te maken hebben, bijvoorbeeld bindings- of verlatingsangst. Vaak is iemand gewoon even het vertrouwen in de liefde kwijt. Met tips en tricks probeer ik dat terug te geven en iemand weer met een positief enthousiast gevoel over zichzelf naar een date te laten gaan. Daarmee wil ik niet zeggen dat er iets mis is met singles hoor, begrijp me niet verkeerd. Integendeel, helemaal niet! Ze hebben alleen soms een zetje in de rug nodig, ergens linksaf gaan waar ze normaal rechtsaf gaan.”

“Met klanten ga ik zitten en voer ik een goed gesprek. De helft zit ‘m in goed luisteren en inschatten wie er bij iemand past. Soms weet iemand dat zelf niet zo goed, omdat ze vervelende dingen hebben meegemaakt of altijd verkeerde types aantrekken. Alles komt voorbij: uit wat voor gezin komt iemand, wat is iemands werk en wat vindt diegene daar leuk aan, welke relaties heeft iemand gehad? Maar vooral: waar gaan iemands ogen van stralen? Dat zegt vaak heel veel over hoe iemand is. Vervolgens maak ik een profiel van iemand waarin ik beschrijf hoe iemand is overgekomen op mij.”

Lees ook:
Michelle (29) verloor op jonge leeftijd haar vriend: ‘Elke dag ben ik aan het overleven’

Waanzinnig

“Ook ik smul van het kijken naar First Dates, maar ik pak het heel anders aan. Ik vind dat de eerste ontmoeting kort en krachtig moet zijn. Het heeft geen zin om te vertellen hoe je bent, wat je doet en wat je hebt gedaan. Daardoor leer je iemand niet kennen. Je leert iemand kennen door samen dingen te beleven. Van mij mogen ze maximaal een uur op date. Dat klinkt heel streng – en daar houden ze zich echt niet allemaal aan – maar het is wel mijn advies. Na die eerste, korte ontmoeting kijk ik met mijn klant wat voor gevoel diegene had. Ik wil niet weten wat je van iemand vindt, maar ik wil weten wat je voelde.

Vaak verwarren mensen passie met liefde. Daardoor verwachten ze meteen een klik te moeten hebben met iemand. Met die gedachte ben je snel teleurgesteld na zo’n eerste ontmoeting. Ik probeer die verwachting van tevoren al weg te halen en ze gewoon een leuke ontmoeting te laten hebben. Bij de tweede ontmoeting is mijn advies om iets te gaan doen: wandelen, sporten, poolen. Whatever works, maar ga in godsnaam niet tegenover elkaar zitten en vertellen hoe je dingen zou doen. Dat zegt gewoon niks. Ik begeleid mijn klanten hierbij van A tot Z, dus ik boek ook de activiteiten. Dat maakt het voor mij ook afwisselend en leuk werk.

Ik ben heel dankbaar dat ik dit werk mag doen. Het voelt iedere keer weer als een waanzinnig compliment als een klant met mij in zee wil gaan. Dat mensen zich gehoord en gezien voelen en mij daarvoor bedanken, dat is waar het om gaat. Kun je nagaan hoe het is als je de liefde voor iemand vindt. Het bericht dat ik dan ontvang, daar kan ik echt om huilen. Dat heb ik dan gematcht; het ontroert me iedere keer weer.”

Meer info: artemismatchmaking.nl

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

 Beeld: Privébeeld Marie-José Bosch-Kuiper