Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Marianne (49) kreeg 5000 euro van haar beste vriend: ‘Dankzij hem is mijn droom uitgekomen’

Marianne (49) kreeg 5000 euro van haar beste vriend: ‘Dankzij hem is mijn droom uitgekomen’

Marianne (49) kreeg 5000 euro van haar beste vriend: ‘Dankzij hem is mijn droom uitgekomen’

Marianne Kimmel (49) kon dankzij een gift van 5.000 euro van haar beste vriend John een boek uitgeven over het seksuele misbruik uit haar jeugd.

Sint Maarten

“Vijf jaar geleden verhuisde ik naar een klein dorp: Sint Maarten. Ik kende niemand in die omgeving, maar na een jaar ontmoette ik John. Toen ik bij mijn tuinhek stond, kwam hij voorbij op zijn elektrische step en stopte voor een praatje. Ik mocht zijn step uitproberen en we hebben meteen ontzettend gelachen.

We hadden elkaar nog nooit gezien, maar hij bleek dichtbij te wonen. Al snel werd hij een echte vriend, mijn beste vriend zelfs. We lijken op elkaar: we houden allebei van plezier en vrijheid, hebben hetzelfde gevoel voor humor. Wij snappen elkaar zonder een woord te zeggen. John had destijds een bedrijf en best moeite het hoofd financieel boven water te houden. Dat maakt het nog bijzonderder dat hij me geld gaf om mijn droom uit te laten komen: een boek uitgeven.”

Lees ook
Priscilla stopte met relaxen en omarmde haar krullen: ‘Jarenlang heb ik onbewust een masker gedragen’

Schrijven als therapie

“Mijn boek gaat over misbruik. Vanaf heel jonge leeftijd tot ongeveer mijn tiende jaar heeft mijn vader mij seksueel misbruikt. Ik heb van alles geprobeerd om dat te verwerken: van EMDR tot schematherapie, het alternatieve circuit en hypnotherapie. Langzaam ging het steeds wat beter met me en toen begon ik – aanvankelijk puur voor mezelf – erover te schrijven. Dat hielp me nog verder.

In veel boeken over misbruik wordt niet precies beschreven wat er gebeurd is, maar ik wilde dat wel doen. Vanuit het perspectief van een meisje van zeven dat heel onschuldig vertelt wat ze meemaakt. Verder wilde ik het boek omkeerbaar maken: draai het om en je leest het verhaal vanuit het perspectief van de vader, van de misbruiker. Waarom? De dader manipuleert, is soms ook degene die je liefde geeft en lol met je maakt. Ik wilde die ingewikkelde dynamiek laten zien.

Taboe doorbreken

Jaren later besloot ik dat ik wat ik geschreven had wilde delen met de wereld, het taboe doorbreken. Ik regelde alles zelf: de opmaak, redactie en het omslagontwerp. De boekpresentatie was al bijna gepland toen één kostenpost tot mijn grote schrik hoger uit bleek te vallen, voor het drukken kwam ik 5.000 euro tekort.

De paniek sloeg toe: wat nu? Toen zei John: ‘Ik help je.’ Het boek kwam er en hij wilde geen cent terug. Ik hoor van ervaringsdeskundigen, advocaten en therapeuten, dat ze de ingewikkelde dynamiek van seksueel misbruik beter begrijpen dankzij mijn boek. En het werkt ook helend voor mij, want al die geheimen die ik als meisje had zijn er nu niet meer: ze staan allemaal in het boek.

Mijn droom is dankzij John uitgekomen. En dat niet alleen: dit was de eerste keer dat ik een vangnet had. Ik had nooit familie om op terug te vallen, was gewend alles zelf op te lossen. Door Johns gift besefte ik dat ik iemand heb die er onvoorwaardelijk voor mij is. Dat is van onschatbare waarde.”

Meer over Mariannes boek Ondersteboven vind je op mariannekimmel.nl

Naast Marianne, maakten Sarah en Martine ook hun droom waar dankzij een gift van vrienden of familie. Hun verhalen lees je in Flair 15-2022, de editie die van 13 april t/m 19 april in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Tekst: Eva Munnik | Fotografie: Petronellanitta | Visagie: Astrid Timmer