Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Mandy: ‘Mijn opa gaf alles toe, maar gaf mij de schuld. Ik kwam immers zelf bij hem op schoot zitten’

Mandy: ‘Mijn opa gaf alles toe, maar gaf mij de schuld. Ik kwam immers zelf bij hem op schoot zitten’

Mandy: ‘Mijn opa gaf alles toe, maar gaf mij de schuld. Ik kwam immers zelf bij hem op schoot zitten’

Mandy (33) is single en werkt als actrice en theatermaakster.

“Ik was een jaar of acht toen ik een keer bij mijn opa op schoot lag en hij over mijn rug wreef. Daarna voelde hij met zijn hand in mijn onderbroek. ‘Mandy dit mag niet van de politie,’ zei hij toen. ‘Als mensen erachter komen, moeten we samen naar de gevangenis.’ Ik schrok daarvan. De gevangenis was eng dus daar wilde ik niet heen. En mijn opa was mijn beste vriend dus ik wilde ook niet dat hij naar de gevangenis zou moeten. Ik besloot het daarom aan niemand te vertellen.

Overlevingsstand

Het misbruik vond daarna bijna wekelijks plaats als mijn oma dansles gaf. ‘Kan Mandy komen,’ vroeg mijn opa dan aan mijn ouders. ‘Anders voel ik me zo alleen.’ Dus dan ging ik daarheen. Na dat eerste gesprek over naar de gevangenis gaan, bouwde het misbruik zich snel op. Binnen een paar maanden werd ik bij die wekelijkse bezoeken aan mijn opa verkracht. Het was iets wat ik onderging, het hoorde erbij. En terwijl het gaande was, zat ik in een fantasiewereld. Dat noemen ze dissociëren. Het is een soort overlevingsstand waar je in komt omdat het te heftig is om mee om te gaan. Waar ik op dat moment aan dacht, weet ik niet meer. Als hij klaar was, kwam ik uit die wereld en rende ik naar de wc. Mijn opa kwam dan boos achter me aan en stond voor de wc-deur te tieren. ‘Mandy, je bent een hoer,’ schreeuwde hij dan. ‘Mandy, jij hebt dit veroorzaakt.’ Achteraf denk ik dat hij op die momenten besefte wat hij deed en ermee omging door mij de schuld te geven.

Het misbruik ging door tot mijn veertiende. De laatste jaren vroeg ik hem elke keer of hij ermee wilde stoppen. Anders wilde ik niet meer komen. Dat beloofde hij dan. Maar dan gebeurde het weer. Toch bleef ik hopen. Je had deze kant van mijn opa, maar ook een leuke en lieve kant. Ik hoopte telkens weer dat het misbruik zou stoppen zodat ik alleen nog de leuke opa had. Niet langsgaan, durfde ik niet. Want ik wilde niet dat het geheim uit zou komen. Dus dan ging ik maar weer zodat het niet zou opvallen.

#nietjouwschuld

Achteraf waren er wel tekenen dat het niet goed met me ging. Ik werd heel stil en teruggetrokken. Maar dat er misbruik aan de gang zou kunnen zijn, vermoedde niemand. Ik was eigenlijk van plan het nooit iemand te vertellen maar op mijn veertiende gooide ik het er ineens uit tegen een vriendinnetje. Zomaar, tijdens de geschiedenisles. Zij heeft toen de school ingelicht. Van daaruit is het balletje gaan rollen dat ik naar de vertrouwensdocent moest voor gesprekken. Die heeft uiteindelijk mijn ouders naar school laten komen om het te vertellen. ‘We gaan nu naar opa en oma,’ zei mijn moeder. Ze belde haar zussen en samen gingen we daarheen. Mijn opa gaf alles toe, maar gaf mij de schuld. Ik kwam immers zelf bij hem op schoot zitten, verdedigde hij zich. Een tante vroeg of hij ook aan haar dochter had gezeten, mijn nicht van dezelfde leeftijd. ‘Ja, maar dat was maar een paar keer,’ antwoordde hij heel blasé. Toen hij dat vertelde, dacht ik aan een logeerpartijtje bij opa met dat nichtje. Hij zat tussen ons in terwijl hij ons voorlas. Met zijn ene hand betastte hij mij onder de deken. Zou hij met zijn andere hand dan aan haar gezeten hebben? dacht ik toen. Ook al heb ik het misbruik nooit besproken met mijn nicht, ik voelde ik me ineens minder alleen. Mijn opa zei altijd dat het mijn schuld was dat hij me misbruikte, ik lokte dat uit. Maar als hij haar ook misbruikte, lag het misschien toch niet aan mij…

Familieband verbroken

Mijn ouders hebben direct het contact verbroken, mijn oma heeft hem ook een tijdje uit huis gezet. Maar een paar maanden later liet ze hem terugkomen. ‘Ik kan hem niet laten vallen,’ zei ze. ‘En zo erg was het ook weer niet.’ Hierna zagen we niet alleen opa en oma niet meer, maar ook sommige andere familieleden die besloten opa te steunen. Zoals de tante van wie de dochter ook was misbruikt. Zij bleef er met mijn nicht wel over de vloer komen. Dat de familie hierdoor uiteenviel, maakte de verwerking voor mij nog moeilijker. Ik voelde me daar heel rot over. En ik miste mijn opa ook. Met oma had ik niet zo een sterke band, maar opa was natuurlijk al die jaren heel erg op mij gericht. Hij was een enorm aanwezig persoon in mijn leven, die nu van de een op de andere dag wegviel.

Lees ook
Lieke (31) werd misbruikt: ‘Ik was 14 en hij verweet me dat ik niet sexy genoeg deed’

Aangifte

Mijn ouders zeiden direct dat als ik aangifte wilde doen, ze me honderd procent zouden steunen. Na vier jaar, toen ik achttien was, voelde ik me daar klaar voor. Hij heeft toen twee jaar celstraf gekregen. Ik ben in die periode in intensieve therapie gegaan. Dat hielp, maar in mijn relaties met mannen had ik altijd een blokkade. Ik zocht relaties met oudere mannen. Dat was het enige wat ik kende en daardoor heb ik nooit een gelijkwaardige vaste relatie gehad. Ik ben nu pas op het punt dat ik daar wel klaar voor ben. Wat mij heeft geholpen dat laatste stapje te zetten, is het oprichten van Stichting Wij zijn M. De M staat voor Misbruikt, Machteloos, Moedig en Mooi. Mijn doel is onder meer op scholen voorlichting te geven over misbruik. Hopelijk durven kinderen hierdoor eerder hun verhaal te doen. Al kan ik er maar bij één kind voor zorgen dat het misbruik stopt, dan ben ik in mijn opzet geslaagd.’

#nietjouwschuld

Het is niet jouw schuld. Nooit. Flair zegt met deze campagne nee tegen victim blaming. Deel daarom jouw verhaal met de #nietjouwschuld, zodat het voor iedereen duidelijk is hoe groot en wijdverspreid dit probleem is en sta samen op tegen victim blaming.

Als er ooit een moment was waarop we gehoord zullen worden, is het nu.