Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Maaike (30) is arts en heeft meerdere tatoeages: ‘Eentje mag de hele wereld zien’

Maaike (30) is arts en heeft meerdere tatoeages: ‘Eentje mag de hele wereld zien’

Maaike (30) is arts en heeft meerdere tatoeages: ‘Eentje mag de hele wereld zien’

Het aantal tattooshops in ons land is de afgelopen zeven jaar verdubbeld. Maar waarom kies je nu juist dat ene plaatje op je lijf? Marieke, Ashley en Maaike vertellen. “Deze tatoeage was voor mij de eerste stap in het proces om mijn eigen verhaal te schrijven.”

“Grote opvallende tatoeages met een mooi verhaal vind ik prachtig, maar persoonlijk hou ik meer van kleine minimalistische plaatjes. Mijn eerste tatoeage liet ik in 2015 in Nieuw-Zeeland zetten als afsluiting van een wereldreis van zeven maanden. Het werd een tatoeage onder mijn behabandje. Ik zat in die tijd in het vierde jaar van mijn studie geneeskunde en koos bewust voor een onzichtbare plek. Ik wist op dat moment namelijk nog niet precies wat ik met mijn studie wilde.

Als arts in het ziekenhuis bijvoorbeeld draag je vaak korte mouwen en daar paste voor mij geen zichtbare tatoeage bij.Daarnaast wilde ik die voor mezelf houden en had ik geen behoefte aan de meningen en reacties van anderen. Van nature hecht ik daar namelijk veel waarde aan. Lange tijd wilde ik door iedereen aardig gevonden worden en deed ik mijn best het iedereen naar de zin te maken. Nu ik wat ouder ben, kijk ik anders naar dingen. Als ik mijn omgeving altijd maar blij wil maken, gaat dat ten koste van mijn eigen geluk.”

Eigen verhaal

Ik heb veel gereisd en droomde ervan te emigreren. Om te kijken of ik die droom écht wilde waarmaken, woonde en werkte ik vorig jaar een tijdje op Bonaire. Ik was daar al eens op vakantie geweest, maar het meedraaien in het dagelijks leven is toch net wat anders dan ontspannen reizen. Ik vond het heerlijk. Bonaire is een fijne plek met een hechte community. Dat geeft mij als dorpsmeisje een gevoel van thuis-komen. En ik vind de taal prachtig.

Lees ook
Suzanne (47) werd aangevallen door een buizerd: De vogel bleef me op een afstandje achtervolgen

Voordat ik naar Nederland vertrok, liet ik een tatoeage zetten met de tekst Skirbi bo propio historia, wat  ‘Schrijf je eigen verhaal’  in het Papiamentu betekent. Het is een reminder dat ik mijn leven voor mezelf moet leven en me niet te druk moet maken over wat anderen vinden. De tatoeage staat in de binnenkant van mijn bovenarm, zichtbaar dus. Ik ben ook veel liberaler naar tatoeages gaan kijken. Dat ze maatschappelijk meer geaccepteerd worden, heeft ook geholpen. Mijn plaatje mag gezien worden. Het hoort bij mij en laat zien wie ik ben.

‘Het is een reminder dat ik mijn leven voor mezelf moet leven en me niet te druk moet maken over wat anderen vinden’

Binnenkort waag ik de ultieme sprong en emigreer ik definitief naar Bonaire. Toen ik mijn ouders en mijn vrienden over mijn plan vertelde, reageerden ze enthousiast. Ik vind het fijn dat ze me steunen, want hun mening blijft toch belangrijk voor me. Maar als ze hun bedenkingen hadden gehad, had ik mijn plan toch doorgezet. Ik kies mijn eigen plan en deze tatoeage was voor mij de eerste stap in het proces om mijn eigen verhaal te schrijven. Ik ben er trots op.

Naast Maaike hebben Marieke en Ashley ook een tatoeage met een mooie betekenis. Hun verhalen lees je, in Flair 35-2021, de editie die t/m 7 september in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.