Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Leena (34) heeft cerebrale parese: ‘Ik kan bijna alles doen wat iemand zonder beperking ook kan’

Leena (34) heeft cerebrale parese: ‘Ik kan bijna alles doen wat iemand zonder beperking ook kan’

Leena (34) heeft cerebrale parese: ‘Ik kan bijna alles doen wat iemand zonder beperking ook kan’

Leena de Wilde (34) zet zich in voor een positieve beeldvorming van lichamelijk beperkten. In 2007 deed ze mee aan de mis(s)verkiezing van haar voorbeeld Lucille Werner en toen is het balletje gaan rollen. Ze doet modellenwerk, acteerklussen en is ambassadeur van cerebrale parese (CP) Nederland.

Cerebrale parese

Bij de geboorte heeft Leena zuurstoftekort gehad. Hierdoor heeft ze cerebrale parese, een houding- en bewegingsstoornis die veroorzaakt wordt door een beschadiging van de hersenen. Ze zit in een handbewogen rolstoel, maar laat zich daar niet door tegenhouden in het dagelijks leven. “Ik kan bijna alles doen wat iemand zonder beperking ook kan. Zo leef ik ook gewoon en dat vind ik heel belangrijk. Ik wil net zo gezien worden als iemand zonder beperking.”

Leena staat heel positief in het leven. Dat heeft ook te maken met het feit dat ze geadopteerd is. Ze is op straat geboren in India en na zeven maanden naar Nederland gekomen. Toen Leena anderhalf jaar was, ontdekten ze pas dat ze CP had. “Ik vind dat ik hier een heel goede kans gekregen heb om hier te mogen leven en opgroeien. Dus ik pak alle kansen die ik pakken kan”, zegt Leena.

Positiviteit verspreiden

Ze is na de mis(s)verkiezing van Lucille Werner (een missverkiezing voor vrouwen met een lichamelijke beperking, red.) actief begonnen met haar positiviteit te verspreiden. “Ik wilde eigenlijk al langer iets betekenen voor mensen met een lichamelijke beperking. Met een aantal vriendinnen heb ik toen besloten om me aan te melden voor de mis(s)verkiezing. En ik haalde de finale!” Na de finale is Leena begonnen met acteren in commercials, promovideo’s en speelfilms. Ook doet ze modellenwerk, inmiddels volgt ze een modellentraject om zich hierin verder te ontwikkelen. “Ik probeer op allerlei soorten manieren mijn verhaal te delen. Graag wil ik een positievere kijk brengen op zaken waar mensen tegenaan lopen, zoals toegankelijkheid of ouderschap met een beperking.”

De positiviteit die Leena uitstraalt lijkt te werken, want negatieve reacties ontvangt ze bijna niet. “Je hebt altijd mensen die naar mijn rolstoel kijken, maar dat hoeft niet per se negatief te zijn. Ik groet mensen dan gewoon.” Ze probeert niet te veel nadruk te leggen op haar beperking, maar juist te laten zien wat de mogelijkheden zijn. “Laatst heb ik een presentatie voor raadsleden in Groningen gehouden over sporten met een beperking. Ik hoop dat zij dat onderwerp ook belangrijk gaan vinden. Toen heb ik gerolstoeldanst met een raadslid. Dat was heel leuk en zo worden mensen ook enthousiast.”

Werkzaamheden

Wat ze het leukst vindt om te doen? Leena houdt vooral van de afwisseling en vindt het fijn om te merken dat mensen iets ermee doen of er iets aan hebben. Een van haar dromen is om te presenteren, zoals haar voorbeeld Lucille Werner. “Het lijkt me ook heel erg leuk om een grote rol te mogen spelen in een serie of film. Of om model te staan voor een kledingmerk met iemand zonder beperking. Dat niet alleen de nadruk ligt op de beperking, maar op mij als model.”

Van haar werkzaamheden kan ze helaas nog niet leven. “Ik vind het gewoon heel erg leuk en maak soms heel bijzondere dingen mee. Het zou mooi zijn als ik er over een tijdje van zou kunnen leven, maar iedereen in deze branche heeft daar moeite mee.”

Lees ook:
Amanda (34) kreeg corona na eerdere besmetting én vaccinatie: ‘Zelfs de GGD stond perplex van mijn verhaal’

Uitdaging

Ook heeft Leena een zoontje, wat ze vooral als een uitdaging ziet in plaats van als iets moeilijks. “Mijn kind is niet anders gewend en speelt in op mij. Zo gaat dat ook met ouders zonder een beperking. Het is maar net hoe je er mee omgaat.” Bovendien vindt ze een positieve beeldvorming in haar opvoeding ook heel belangrijk. “Ik vind het belangrijk dat hij niet het idee krijgt dat het anders is. Ik probeer zo veel mogelijk dingen te doen en te ondernemen als ieder ander zou doen.”

Meer info: leenadewilde

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Nine IJff Photography