Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > ‘Maanvrouw’ Ilona: ‘Zelfs mijn nuchterste vriendinnen geven toe dat wat ik zeg elke keer waar is’

‘Maanvrouw’ Ilona: ‘Zelfs mijn nuchterste vriendinnen geven toe dat wat ik zeg elke keer waar is’

‘Maanvrouw’ Ilona: ‘Zelfs mijn nuchterste vriendinnen geven toe dat wat ik zeg elke keer waar is’

Ilona (39) geeft workshops over de maan, is guashatherapeut en kunstzinnig dynamisch coach. Ze heeft een relatie met Bas (39) en is moeder van Loes (11) en Joep (7).

‘Ik ben heel nuchter en in niets te vergelijken met de zusjes Van Lexmond die de stand van de maan gebruiken om te bepalen wanneer ze het beste een plant kunnen planten of hun haar kunnen knippen. Leven volgens de maan is niet zo wazig als het misschien klinkt. Waarschijnlijk doen veel mensen het, zonder dat ze het doorhebben.

Ik ben er ruim twee jaar geleden echt actief mee aan de slag gegaan. Ik runde een eigen schoonheidssalon en wilde iets anders doen, maar wat wist ik niet. Ideeën te over, ik plakte overal post-its op – er kwam alleen niets uit mijn handen. Ik had last van moodswings en zat tegen een burn-out aan. Mijn zusje stuurde me al tijden elke vollemaan een uitleg. ‘Deze maan staat voor doorpakken in het leven,’ bijvoorbeeld. Gek genoeg klopte de uitleg elke keer bij wat ik voelde. Toen ik me dat realiseerde, ben ik een onlinecursus gaan volgen. Ik ontdekte dat de maan vier fases doorloopt. Nieuwemaan, eerste kwartier, vollemaan en laatste kwartier. Elke fase duurt ongeveer een week en bij elke fase hoort een bepaalde energie. Zo sta je tijdens nieuwemaan het meest in contact met je intuïtie en bruis je van de ideeën. Let maar eens op: ondernemers op social media brengen in die tijd ook de meeste nieuwe plannen naar buiten. Het gevaar is dat je in deze fase ook sneller uit enthousiasme een verkeerde keuze maakt. Je doet er daarom goed aan te wachten met het doorhakken van knopen tot het eerste kwartier. In die fase ben je namelijk meer naar buiten gericht en weet je beter te filteren wat je nou wel en niet moet doen. Vergelijk het met een eerste verliefdheid die dan over is: je kunt weer filteren en de juiste stappen zetten.

Lees ook
Laatste winter met strenge coronamaatregelen? De coronapil is wellicht dé oplossing

Emotionele periode

Met vollemaan is het tijd om te oogsten en dankbaar te zijn. Dat is een emotionele periode, ik kan dan ook om alles zo in janken uitbarsten. Het is ook een tijd van feest en blijdschap, van wijn en seks. Als Bas mij ooit nog eens ten huwelijk vraagt, trouwen we zeker als het vollemaan is, dat weet ik nu al.

Laatste kwartier, afnemende maan, is mijn lievelingsperiode. Dan krijg ik in huis van alles voor elkaar: de zolder opruimen, poetsen, zaken waar ik in de weken ervoor geen zin had, doe ik dan moeiteloos. Het fijne is dat ik, omdat ik de fases ken, me ook niet langer schuldig hoef te voelen over die ene huishoudelijke klus die maar blijft liggen. Dat komt wel, met afnemende maan. Daardoor kan ik met vollemaan schaamteloos op de bank hangen en netflixen met een goed glas wijn. En heb ik met vollemaan negatieve gedachten? Dat komt goed met nieuwemaan.
Bas is een echte Discovery-man, die ziet de invloed van de maan ook, maar dan op eb en vloed bijvoorbeeld. Hij doet er verder niets mee. Voor mij werkt het. Zelfs mijn nuchterste vriendinnen moeten toegeven dat wat ik zeg elke keer tóch weer waar is. Ik ben er een rustiger mens door geworden. Emoties en situaties mogen er meer zijn. Leven met de maan is voor mij heel normaal geworden. Vier keer per maand schrijf ik vijf minuten in mijn dagboek om het concreet te maken. En alle manen staan in mijn agenda. Hoe vaker je ermee bezig bent, hoe meer je de energie voelt. Ik zit veel lekkerder in mijn vel nu ik leef op de flow.’