Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Een jaar revalideren na long covid: ‘Ik vergeet woorden en slaap veel. Mijn batterij laadt gewoon niet op’

Een jaar revalideren na long covid: ‘Ik vergeet woorden en slaap veel. Mijn batterij laadt gewoon niet op’

Een jaar revalideren na long covid: ‘Ik vergeet woorden en slaap veel. Mijn batterij laadt gewoon niet op’
Michiel Bal is 45 jaar en woont met zijn vrouw en hun vier kinderen in Groningen. Hij werkt als communicatieadviseur bij Gasunie en werd, net als zijn vrouw, zo’n 14 maanden geleden besmet met het coronavirus. Michiels vrouw voelde zich een beetje grieperig en was na een paar dagen weer grotendeels de oude. Maar hoewel ook zijn klachten in eerste instantie meevielen, begon bij hem toen pas de ellende.
Voordat we het verhaal van Michiel vertellen, even voor de duidelijkheid: long covid is Engels voor langdurige covidklachten en verwijst dus niet naar je longen.

De batterij laadt gewoon niet op

Michiel heeft altijd veel gesport en is positief ingesteld, maar het herstel valt hem zwaar. “Ik zag laatst een filmpje waarin een jongen werd gevraagd of hij al corona-moe was. Zijn antwoord: corona-moe? Ik ben eigenlijk altijd moe.” Voor Michiel de harde werkelijkheid. 24 uur per dag, 7 dagen per week. “Het afgelopen jaar heb ik last van teveel prikkels, vergeet ik woorden en slaap ik echt heel veel. En als ik dan wakker word ben ik toch nog steeds moe.

Mijn batterij laadt gewoon niet op. Om ’s avonds met mijn gezin te kunnen eten, moest ik de eerste maanden de hele dag in bed opladen om de maaltijd vol te kunnen houden.” Nu, na een intensief revalidatieprogramma van ruim 14 maanden bij het UMCG in Groningen, lijkt het langzaam de goede kant op te gaan. Maar de weg was lang en slopend. “Sommige dingen die ik als vader heb gemist doen pijn. Mijn dochters eerste balletles, mijn zoons eerste voetbalwedstrijd. Ik had er gewoon de energie niet voor.”

Steun uit alle hoeken

Het is hartverwarmend hoe zijn omgeving reageert nu het tegenzit. Michiel vertelt dat zijn werkgever hem op allerlei manier bijstaat. “Via de bedrijfsarts praat ik regelmatig met een bedrijfsmaatschappelijk medewerker. Ook collega’s zijn heel betrokken en zelfs de CEO van Gasunie neemt af en toe contact met me op om te vragen hoe het met me gaat”. Maar ook uit zijn directe omgeving staan mensen klaar om het gezin te helpen. “ Wij krijgen kaarten, fruitmanden, appjes en telefoontjes. Mijn vrouw moet het hele huishouden alleen runnen.

Dat is met 4 kinderen en een zieke man niet niks. Dan is het aanbod om te koken, boodschappen te doen, voor de kinderen te zorgen, noem maar op, erg fijn. De steun komt soms uit onverwachte hoek. Van buren uit de straat waar we eigenlijk helemaal niet zo veel contact mee hadden of kennissen die we al tijden niet hadden gezien. En wat denk je van mijn oudste zoon die me al maanden elke dag ontbijt op bed brengt. Dat ontroert me en draagt bij aan de wil om te herstellen.”

Geen zorgen over de zorgverzekering

Als je aan het herstellen bent heb je wel iets anders aan je hoofd dan je zorgverzekering en of die alles wel vergoedt. Gelukkig hoeft dat ook niet, want dit jaar is de basisverzekering uitgebreid met extra herstelzorg na corona. Bij ernstige coronaklachten krijg je de volgende zorg vergoed:

  • maximaal 50 behandelingen fysiotherapie of oefentherapie
  • maximaal 10 uur ergotherapie
  • maximaal 7 uur dieetadvies
  • onbeperkt logopedie

Let op: voor deze paramedische herstelzorg geldt wel het eigen risico van 385 euro. Ook heb je een verwijzing nodig van je huisarts of medisch specialist.

Het is geen griepje

‘Het is niet meer dan een stevig griepje. Alleen oudere en ongezonde mensen lopen gevaar.’ Michiel probeert het zich niet persoonlijk aan te trekken als mensen corona niet serieus nemen. Wel moet er volgens hem meer aandacht komen voor de enorme nasleep die het kan hebben. “In Nederland worstelen ruim honderdduizend mensen met vergelijkbare klachten, of zelfs nog erger. Dat blijft vaak onderbelicht.” Zelf dacht hij er na twee weken vanaf te zijn, maar het traplopen voelde toen nog steeds aan als een marathon.

Lees ook:
Baby op komst in 2022? Check je zorgverzekering

Ontstoken hartspier

Hij ging weer naar de huisarts en het ziekenhuis. Naast een bloedonderzoek werden er ook een hartfilmpje en een longfoto gemaakt. Het hartfilmpje liet een ontsteking bij de hartspier zien, een meer gehoorde kwaal na corona. Gelukkig niet levensbedreigend maar het verklaarde wel de ernstige vermoeidheidsklachten. Veel rust en langdurige revalidatie was het doktersadvies.

Michiel hoopt in 2022 weer verder vooruit te kunnen kijken en heeft een tip voor lotgenoten: “Op de website van C-support vertellen zorgprofessionals en patiënten met langdurige coronaklachten hoe het echt zit.”

Kijk hier of jouw zorgverzekering nog wel bij je past

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: GettyImages