Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Dora (33) laat zich bewust niet vaccineren: ‘Mijn lichaam kan een besmetting zelf oplossen’

Dora (33) laat zich bewust niet vaccineren: ‘Mijn lichaam kan een besmetting zelf oplossen’

Dora (33) laat zich bewust niet vaccineren: ‘Mijn lichaam kan een besmetting zelf oplossen’

Sinds begin dit jaar kunnen we ons gratis laten vaccineren tegen het coronavirus. Circa 15% van de mensen in Nederland heeft dit tot op heden niet gedaan. Dora (33) is daar één van, zij laat zich niet vaccineren. “Dat er geen lange termijneffecten zijn, kan gewoon nog niet gegarandeerd worden.”

Niet vaccineren

Dora: “Als jong kind ben ik wel gevaccineerd, maar vanaf het moment dat ik zelf mocht beslissen, heb ik me niet meer laten vaccineren. De HPV-vaccinatie tegen baarmoederhalskanker heb ik bijvoorbeeld niet laten zetten. Ik werk als verpleegkundige in de ouderenzorg en jaarlijks krijgen we de griepprik aangeboden. Die neem ik ook nooit. Ik ben een jonge, gezonde vrouw. Ik ben ervan overtuigd dat mijn lichaam een griep- of coronabesmetting zelf kan oplossen.

Bij de vaccins die ik als kind heb gekregen, is er veel meer bekend over de bijwerkingen op de lange termijn. Het is niet zozeer dat ik de wetenschappelijke informatie over het coronavaccin niet geloof – dat er geen lange termijneffecten zijn, kan gewoon nog niet gegarandeerd worden. Misschien blijkt over vijf jaar dat het echt schade heeft toegebracht, dan ben ik heel blij met mijn keuze van nu om geen prik te laten zetten.

Ik heb geruime tijd geprobeerd om zwanger te worden. De kans om op een natuurlijke manier in verwachting te raken, is voor mij bijna nihil. Mijn kinderwens is nog steeds ontzettend groot. Het risico dat het coronavaccin hier invloed op kan hebben, durf ik echt niet te nemen. Onlangs las ik dat vrouwen klachten ervoeren met hun menstruatie na het vaccin. Dan haal ik even opgelucht adem dat ik het vaccin niet heb genomen.”

2G-regel

“Op mijn werk adviseren ze om het vaccin wél te nemen. Ik zou misschien bereid zijn om me te laten vaccineren als dit de ouderen op mijn werk zou beschermen. Echter kan dit absoluut niet gegarandeerd worden. Ik zie het nu ook in het nieuws en om me heen: mensen die dubbel gevaccineerd zijn, krijgen alsnog het coronavirus en kunnen anderen ook besmetten. Naar mijn mening ligt de schuld van de oplopende besmettingen niet puur bij de ongevaccineerden.

Het voelt krom. In een café staan met negatief geteste mensen zoals ik en gevaccineerden die misschien wél besmet zijn. Dat klopt toch niet? Met het steeds testen heb ik ook wel moeite, maar ik wil niet dat mijn leven helemaal beperkt wordt. De 2G-regel (coronapas alleen geldig voor gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van het coronavirus, red.) die er misschien aan zit te komen, maakt me boos en verdrietig. Ik snap dat het kabinet moet ingrijpen door de oplopende besmettingen, maar ik denk niet dat dit de oplossing is.”

Lees ook
M. werkt in de zorg maar wil zich niet laten vaccineren: ‘Ik zeg het bijna nergens’

Wappie

“Af en toe krijg ik vervelende reacties op het feit dat ik niet gevaccineerd ben. “Wappie!”, zeggen mensen dan. Soms raken die opmerkingen me, op een later moment denk ik: laat maar lekker praten. Ik weet dat ik geen ‘wappie’ ben, want ik heb niet allemaal theorieën over het coronavirus. Ik heb gewoon mijn persoonlijke redenen waarom ik liever geen vaccinatie laat zetten. Vaccineren moet een vrije keuze zijn en dat is het nu niet.”

Beeld: Getty Images