Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Daisy over corona tijdens haar zwangerschap: ‘Ik dacht dat mijn klachten er gewoon bij hoorden’

Daisy over corona tijdens haar zwangerschap: ‘Ik dacht dat mijn klachten er gewoon bij hoorden’

Daisy over corona tijdens haar zwangerschap: ‘Ik dacht dat mijn klachten er gewoon bij hoorden’

Tijdens de zwangerschap besmet raken met het coronavirus: het blijkt toch schadelijker te (kunnen) zijn voor het ongeboren kind dan in eerste instantie werd gedacht. Onder andere het Erasmus MC deed hier onderzoek naar en stuitte op afwijkingen in de placenta bij zwangere vrouwen met corona. Daisy (33) heeft hoogstwaarschijnlijk ook corona gehad tijdens haar zwangerschap en schrikt van het laatste nieuws hierover.

Niet gemerkt

Het Erasmus MC liet alle placenta’s van zwangere vrouwen – die corona hadden (gehad) tijdens hun zwangerschap – onderzoeken door een patholoog. Bij vijf van de 36 placenta’s werden afwijkingen gevonden die nog niet eerder gezien waren. Het ging om ontstekingen en beschadigingen waardoor het transport van voedingsstoffen en zuurstof van moeder naar baby wordt verhinderd. Bij vier van die vijf placenta’s werd het coronavirus aangetroffen. In zeldzame gevallen kan corona tijdens een zwangerschap leiden tot doodgeboorte.

Sommige vrouwen hebben niet eens gemerkt dat ze waren besmet met corona. Anderen hadden alleen lichte coronaklachten, zoals een snotneus. Ook Daisy merkte in eerste instantie niet echt dat ze besmet was, tijdens het begin van de coronacrisis. Daisy: “Mijn smaak was heel anders. Ik had nergens meer zin in, mijn eten proefde naar niks. Mijn gynaecoloog zei dat het bij de zwangerschap hoorde. Later bleek dit een heel bekend coronasymptoom te zijn, maar dat was toen nog niet bekend.”

“Achteraf gezien vind ik dat ik best wel ziek was. Ik hoefde maar een rondje buiten te lopen of ik was al hartstikke buiten adem. Het was mijn eerste zwangerschap; ik dacht dat het er gewoon bij hoorde”, vertelt Daisy. Ze is nooit officieel positief getest – er werd nog niet getest wanneer je geen duidelijke klachten had – en ze dacht in eerste instantie ook niet aan corona. Later bleek bij een antistoffentest dat haar waarden ruim boven het gemiddelde zaten: ze heeft dus flink wat antistoffen opgebouwd na een hoogstwaarschijnlijke besmetting. “Ik werk in de thuiszorg – als ik nu terugkijk, waren mijn klachten precies ná het moment waarop ik onbeschermd bij een cliënt met corona binnen ben geweest. ”

Lees ook:
Uit onderzoek blijkt dat 13 doodgeboortes in de Randstad zijn veroorzaakt door een coronabesmetting tijdens de zwangerschap

Vreemd

Daisy: “Ik heb een stuk of zeven gynaecologen gehad tijdens mijn zwangerschap. Zij verzekerden me allemaal dat mijn besmetting geen kwaad kon voor het kindje. Toen ik op het einde van mijn zwangerschap één vaste gynaecoloog had, zei hij heel eerlijk: ‘Eigenlijk kan ik je geen antwoord geven, want we weten het gewoon nog niet.’”

“Nu ik andere dingen in het nieuws lees dan mij destijds verteld zijn, denk ik weleens: oei. Ik blijf het een vreemd verhaal vinden dat mijn kindje niks gemerkt zou hebben van het virus”, aldus Daisy. Gelukkig is er niks aan de hand met Daisy’s kindje. Haar dochtertje is nu bijna één jaar en kerngezond. Het ziekenhuis waar Daisy is bevallen, had in eerste instantie wel interesse om haar placenta te onderzoeken. Echter waren er al genoeg aanmeldingen na Daisy’s bevalling en heeft Daisy er verder niets meer mee gedaan.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws | Beeld: GettyImages