Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Charo (31) staat bekend als Rotterdamse Poetsqueen: ‘Als ik aan het koken ben, gebruik ik mijn loze tijd nuttig met schoonmaken’

Charo (31) staat bekend als Rotterdamse Poetsqueen: ‘Als ik aan het koken ben, gebruik ik mijn loze tijd nuttig met schoonmaken’

Charo (31) staat bekend als Rotterdamse Poetsqueen: ‘Als ik aan het koken ben, gebruik ik mijn loze tijd nuttig met schoonmaken’

Charo Walop (31) heeft een relatie en een dochter van 9. Ze staat ook wel bekend als Rotterdamse Poetsqueen. Op TikTok neemt zij haar volgers mee in haar schoonmaakroutines.

Aangestoken door mijn vriend

“Voorheen was ik nooit zo van de schoonmaak. Ik heb best lang bij mijn ouders gewoond, waar ik wel meehielp, maar lang niet zo intensief als ik nu mijn huis poets. Sinds een jaar ben ik echt los. Ik ben aangestoken in mijn schoonmaakwoede door mijn vriend, met wie ik nu drie jaar een relatie heb. Zijn collega’s noemen hem ook wel ‘OCD-Alex’, omdat hij altijd met een poetsdoekje in zijn handen loopt. Als ik aan het koken ben, maakt Alex direct het aanrecht schoon. Voorheen deed ik dat na afloop, maar nu word ik er gelukkig van als het direct is gedaan.

Ik heb niet echt een schoonmaakroutine. Ik zorg wel dat ik elke ochtend voordat ik naar mijn werk ga de wasmachine vul, zodat ik ’m bij thuiskomst alleen nog hoef aan te zetten. Zodra de was heeft gedraaid, hang ik ’m op. Als ik aan het koken ben, gebruik ik mijn loze tijd nuttig. Wanneer ik even niet in de pannen hoef te roeren, ruim ik de woonkamer op, bijvoorbeeld. Of ik ruim de vaatwasser in.”

Tips op TikTok

“Ik merkte dat mijn vriendinnen vastliepen met schoonmaakklusjes als een stinkende wasmachine of kalk in de waterkoker, daar ben ik hen bij gaan helpen. Bij beide klusjes doet een beetje natuur-azijn wonderen. Tien maanden geleden begon ik mijn tips ook te delen op TikTok. Inmiddels heb ik 140.000 volgers. Ik laat onder meer zien hoe je je haarborstels reinigt. De meeste mensen halen daar alleen zo nu en dan de losse haren uit, maar ik week ze elke twee weken in een sopje met shampoo schoon. Zo krijg je de haarlak- en vetresten eruit.

Het toilet doe ik dagelijks met desinfecterende doekjes. ‘Even een Blue Wondertje doen,’ noem ik dat. Het is heel bijzonder dat zo veel mensen mijn filmpjes bekijken, maar veel mensen hebben, net als ik destijds, geen idee hoe ze het huishouden moeten aanpakken als ze op zichzelf gaan wonen. Vroeger had je de huishoudschool, nu heb je Chaartje.”

Voldaan gevoel

“Als ik bij anderen ben, let ik niet op stof of een spinnenweb; daar ben ik heel makkelijk in, dat is niet mijn huis. Onlangs heb ik wel een kennis geholpen die met een depressie kampt. Hij overzag de rotzooi in huis niet meer en wist niet waar hij moest beginnen. Zo had hij een rotanlamp boven zijn eettafel hangen, waar een dikke laag stof op lag. Die hebben we met een borstel op zijn balkon stofvrij gemaakt. En met Dasty heb ik zijn keuken weer vetvrij gekregen.

In een paar uur tijd heb ik zijn hele appartement schoongemaakt en hem laten zien hoe hij het kan bijhouden. Hij was na afloop helemaal opgelucht en dat gaf mij een ontzettend voldaan gevoel. Het is heel fijn dat ik met mijn liefde voor poetsen een ander kan helpen.”

Lees ook
Martine (35) reisde dankzij een erfenis naar Japan: ‘Eerst voelde ik me schuldig, waarom had ik recht op haar geld?’

Mijn dochter neemt het over

“Eigenlijk vind ik elke schoonmaakklus in huis leuk om te doen. Als ik iets zou moeten aanwijzen waar ik minder blij van word, is het ramen lappen. Daar heb ik echter nog niet zo lang geleden een apparaat voor gekocht dat meteen het water weer van de ramen zuigt. Door dat ding heb ik er toch nog een beetje lol in.

Wat ik echt niet doe, is het putje in de badkamer schoonmaken. Dat is een klus die Alex altijd op zich neemt. Mijn dochter neemt mijn schoonmaaktic over. ‘Ga lekker buiten spelen,’ zeg ik dan. Maar ze helpt mij liever met het inruimen van de vaatwasser of stofzuigen en dweilen. Dat is ook wel heel gezellig.”

Naast Charo, vertellen ook Anouchka en Fleur over hun verslaving aan schoonmaken. Hun verhalen lees je in Flair 16-2022, de editie die van 20 t/m 26 april in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Bart Honingh | Styling: Linda Huiberts