Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Charnelle (29) stopte met relaxen en accepteerde haar krullen: ‘Mijn zijdezachte haar was veranderd in stro’

Charnelle (29) stopte met relaxen en accepteerde haar krullen: ‘Mijn zijdezachte haar was veranderd in stro’

Charnelle (29) stopte met relaxen en accepteerde haar krullen: ‘Mijn zijdezachte haar was veranderd in stro’

Charnelle Peneux (29) werkt als project-assistent en in een studenten-discotheek. Na een fatale laatste relaxbeurt tien jaar geleden, leerde ze haar eigen krullen waarderen.

Pluizend haar was onverzorgd

“Vijftien was ik toen mijn moeder voorstelde om mijn haar te relaxen. Ze deed het zelf al jaren en met mooi resultaat. Het haar van mij en mijn tweelingzus was als kind fantastisch, met perfecte krullen. Onze Surinaamse oma vlocht ons haar wekelijks in twee vlechten waardoor het altijd netjes zat, ook die eerste dagen nadat de vlechten eruit waren. Dat vond ze heel belangrijk, want anders zagen we eruit als zwervertjes, zei ze.

We woonden in een compleet witte omgeving, waren de eerste donkere kinderen op school. Ik ben altijd comfortabel geweest met mijn roots, maar omdat de nadruk op een verzorgde look werd gelegd, is dat blijven hangen. Ik wilde mijn krullen altijd perfect en vooral geen pluis. Want dat was onverzorgd, in mijn ogen. En ja, ook in die van mijn oma.

Na het wassen duurde het dagen voordat de krul, in mijn ogen, goed viel. En op de fiets door de regen naar de middelbare school was natuurlijk vreselijk: ik deed vooraf flink wat haarvet in mijn haar, draaide het in een knot en droeg capuchons om het zo droog mogelijk te houden. Het haar uitkammen was ook een ding: ik kwam er door de klitten gewoon niet doorheen. Dus ja, toen mijn moeder relaxen voorstelde, vond ik dat heel logisch.”

Een echt ritueel

“We deden dat eens per jaar, vooral om het handelbaarder te maken. Ik liet de relaxer niet de maximale tijd zitten, om nog iets van natuurlijke slag en volume te houden. We maakten er echt een ritueel van: mijn moeder deed het bij mij en mijn zus, wij deden het bij haar. Daarna was het een kwestie van regelmatig tangen om het in model te houden. Dat leek allemaal heel onschuldig, maar nu weet ik dat die tang veel te heet was. Ondanks dat we heel voorzichtig waren door het maar eens per jaar te relaxen, is mijn haar toch beschadigd. Helaas kwam ik daar net te laat achter.”

De vierde keer ging mis

“In 2012 deden we ons relaxritueel voor de vierde keer, maar ik had al snel door dat het niet goed was gegaan: mijn zijdezachte haar was veranderd in stro. Er zat geen slag, leven of beweging meer in. Mijn god wat heb ik gedaan, dacht ik. Want mijn haar was bewerkelijker en onhandelbaarder dan ooit: het was droog, brak af, klitte veel en het zag er niet uit. Waar was de glans? Wat kan ik hier nog aan doen, vroeg ik me af.

Ik heb veel research gedaan, zoals op The Natural Hair Club op Facebook en bezocht gedurende een paar maanden meerdere kappers. Ze bekeken mijn krullende uitgroei en de lange plukken stro en zeiden allemaal:  ‘Als je je eigen haar terug wilt, moet het steile eraf.’ Ik schrok me wild. Kort haar? Nee toch! Maar op een avond, na een rondje YouTube, voelde ik me zo sterk dat ik een schaar heb gepakt en al die steile plukken zelf heb afgeknipt. Dat voelde heel stoer, heel empowering. Het was ook heerlijk om mijn krullen weer te zien en te voelen.”

Lees ook
Betty (35) runt een kapperszaak met moeder Sandra (55): ‘Ik vond het begin lastig, we zijn totaal verschillend’

Liever een pruik

“Verzorging blijft een uitdaging: iedere influencer met mijn krultype prijst op Instagram iets anders aan. Doen ze dat omdat die conditioners echt goed werken of omdat ze commissie krijgen? En als ik eindelijk iets vind waar mijn krullen goed op reageren, is dat altijd tijdelijk. Want ze raken er dan aan gewend. Relaxen of curly zouden dus een uitkomst zijn, maar dat wil ik echt nooit meer. Liever draag ik op badhairdays een pruik, om mijn haar rust te gunnen. Daarmee heb ik hetzelfde effect als een relaxer, zonder de risico’s.”

Naast Charnelle, zijn Priscilla en Arian ook gestopt met het relaxen van hun haar. Hun verhalen lees je in Flair 14-2022, de editie die van 6 april t/m 12 april in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Tekst: Agnes Hofman | Fotografie: Liz van den Akker | Visagie: Sisley Angenois