Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Cathri (40) heeft sinds drie jaar een eigen moestuin: ‘Het liefst ben ik er elke dag’

Cathri (40) heeft sinds drie jaar een eigen moestuin: ‘Het liefst ben ik er elke dag’

Cathri (40) heeft sinds drie jaar een eigen moestuin: ‘Het liefst ben ik er elke dag’

Kleine zaadjes die zich ontpoppen tot een tuin vol groentes en fruit: De moesvrouwen Cathri, Esther en Melek worden zielsgelukkig van hun moestuin. “Stond mijn oudste met een meetlint naast haar bonen: of ze al gegroeid waren. Fantastisch!”

“De liefde voor de natuur is er bij mij met de paplepel ingegoten. Mijn opa was bloemist en mijn moeder was áltijd in de tuin bezig. Ondanks dat we bij ons huis in hartje Dordrecht wel een kleine tuin hebben, miste ik de ruimte, natuur en de stilte. Dat was voor ons ook de reden om ons aan te sluiten bij een moestuinvereniging aan de rand van de Dordtse Biesbosch. Sinds drie jaar huren we daar een klein stukje grond met een eigen boomgaard en een moestuin.

In het begin had ik grootse plannen. Ik was bang dat mijn vriezer niet groot genoeg zou zijn voor onze oogst en was druk in de weer met weckpotten. Dat liep toch even anders. We willen tegenwoordig alles in de tiende versnelling, maar zo werkt dat dus niet met een moestuin. Dat kost tijd. Je moet zaaien, plantjes verzorgen, ze laten groeien, geduld hebben… en dán pas kun je oogsten. Dat hele proces heeft me er veel meer bewust van gemaakt dat dingen in het leven soms tijd nodig hebben. En juist doordat je er zo veel tijd in steekt, heb je ook veel meer respect voor de natuur.”

Slakken vissen

“Als je een doos aardbeien op de markt koopt en je vergeet ze, is dat jammer. Maar als je maanden hebt gespendeerd aan een paar aardbeien en je vergeet ze dan op te eten, doet dat écht pijn. Dat is ook iets wat ik graag aan mijn kinderen wil meegeven: dat ze goed voor de natuur moeten zorgen en respect moeten hebben voor onze aarde. Ze vinden het fantastisch om te helpen. Mijn zoon vist altijd de slakken uit de moestuin en mijn dochter is graag in de weer met de gieter. Met succes, want na drie jaar gaat de teelt steeds beter.

‘Ik ben me er bewuster van dat dingen in het leven tijd nodig hebben’

We weten inmiddels wat werkt en wat niet, en bijvoorbeeld onze frambozenstruik heeft even tijd nodig gehad om te groeien. Elk jaar verbouwen we pompoen, aardappelen, courgettes, bieten, rucola en peulvruchten. Maar ook aardbeien, bessen, appels, peren en pruimen. Een deel eten we zelf op en een deel geven we weg. Dat is ook het mooie aan de moestuin: het verbindt. We krijgen weleens tips van onze buurvrouw over de bodem of het oogsten. Van een echtpaar kregen we onlangs een paar plantjes waar ik nog nooit van had gehoord. Een soort mix tussen paprika en peper. Zo leren we elke keer weer bij.

Lees ook
Hier moet je rekening mee houden als je een moestuin op je balkon wil beginnen

Het liefst zou ik elke dag tijd spenderen in de moestuin, maar dat is met een baan, huishouden en twee kleine kinderen niet te doen. We proberen er één tot twee keer per week te zijn met z’n allen. Superstrak is onze moestuin daardoor niet, maar dat vinden we niet erg. Het gaat voor ons veel meer om de beleving. Het eten uit eigen tuin, ontspannen en samen in de natuur zijn. Als je dan na een paar dagen weer langswipt en ziet dat er iets omhoog is geschoten, zorgt dat voor een intens geluksmoment.”

Naast Cathri hebben Esther en Melek ook een eigen moestuin. Hun verhalen lees je, in Flair 36-2021, de editie die 8 t/m 14 september in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hierOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

tekst Eline Doldersum | fotografie Marloes Bosch