Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Brief van de week: ‘Er is te weinig aandacht voor ongewenste kinderloosheid’

Brief van de week: ‘Er is te weinig aandacht voor ongewenste kinderloosheid’

Brief van de week: ‘Er is te weinig aandacht voor ongewenste kinderloosheid’

Soms is het makkelijker om gevoelens op papier te zetten dan ze daadwerkelijk uit te spreken. Elke week wordt in Flair een ingestuurde brief van een lezeres gedeeld. Omdat deze mooie woorden hoe dan ook wat extra aandacht verdienen.

Kinderwens

“En, wanneer komen de kinderen?”  Dit is de vraag waarvan ik soms erg verdrietig word. Na onze bruiloft leek het ons een mooie stap om te proberen zwanger te worden. Omdat we een medische indicatie hadden, lag de nadruk op  ‘proberen’. Onderzoek wees uit dat er niets meer aan de hand was. We waren blij, nu ging het zeker goed komen! De eerste maanden gingen voorbij en ik maakte me nog geen zorgen. Na een maand of zes werd de teleurstelling groter en groter. In tranen belde ik de huisarts of ik langs mocht komen.Ze had met me te doen. Ik mocht een echo laten maken, maar ze maakte me duidelijk dat ik voor een volgende stap echt nog moest wachten totdat we het een jaar hadden geprobeerd. De echo was goed, dus zei ik tegen mezelf: heb geduld! Naarmate je langer bezig bent, krijg je goedbedoelde adviezen zoals:  “Toen wij kinderen wilden, was ik ook zo gefocust. Toen liet ik het los en de maand erna was ik zwanger.”  Hoe kan ik iets loslaten wat ik zo graag wil? Hoe doe je dat? Wanneer we weer een teleurstelling deelden met vrienden of familie, zeiden ze als troost: “Ik weet zeker dat het goed komt!”  Nee, dat kun je niet weten, schreeuw ik dan in gedachten.

Lees ook:
Brief van de week: ‘Ik ben niet gelovig, maar als dit geen werk was van een beschermengel, van wie dan wel?’

Zelfs een dokter kan dit niet garanderen. Er is te weinig aandacht voor ongewenste kinderloosheid. Vragen of goedbedoelde adviezen zijn niet fijn en soms erg confronterend. Na tal van onderzoeken,iui-behandelingen en heel watteleurstellingen worden we binnenkort klaargestoomd voor ivf. We hebben nu even rust, het is wel even goed zo. Misschien is dat het loslaten dat men bedoelt? De grenzen worden verlegd en we zullen alles – maar dan ook alles – ondergaan voor onze droom: het krijgen van een baby, ons wonderkind.

Ella

Ook iets delen? Stuur je brief naar flair@dpgmediamagazines.nl. Elke week wint één inzender deze mooie IK HEB FLAIR-armband, speciaal ontworpen en met de hand gegraveerd door kayasieraden.nl.

Beeld: GettyImages