Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Betty (35) runt een kapperszaak met moeder Sandra (55): ‘Ik vond het begin lastig, we zijn totaal verschillend’

Betty (35) runt een kapperszaak met moeder Sandra (55): ‘Ik vond het begin lastig, we zijn totaal verschillend’

Betty (35) runt een kapperszaak met moeder Sandra (55): ‘Ik vond het begin lastig, we zijn totaal verschillend’

Betty (35) runt samen met haar moeder Sandra (55) The Way, een kapperszaak speciaal voor krullen en kroeshaar in Haarlem.

Mijn moeder leerde mij ondernemen

“Mijn moeder is deze kapperszaak in 2006 begonnen. Ik had net marketing en management gestudeerd, maar dat was toch niet mijn wereld. Ik vond het te veel jezelf verkopen, te veel ellebogenwerk. Ik besloot een opleiding aan de kappersacademie te volgen. Van mijn moeder leerde ik alles over black hair en ze leerde mij ondernemen. Naast mijn parttime marketingbaan, ging ik drie dagen per week bij mijn moeder in de zaak werken als salonmanager.

Toen zij tien jaar geleden van mijn stiefvader scheidde en een jaar op adem wilde komen, heb ik de zaak in mijn eentje gedraaid. Het was voor ons beiden een moment van reorganisatie; we verhuisden om financiële reden naar een kleiner pand, de locatie waar we zaten was te duur en onze klantenkring werd wat jonger. Ik kon in een rustig tempo de zaak op de nieuwe plek opbouwen – uiteraard volledig in overleg met mijn moeder.

Terugkijkend was dat de beste periode uit mijn leven, ik heb toen zo veel geleerd. De zaak die mijn moeder destijds had overgenomen van een Dominicaanse kapster stond bekend als een echte black hair-salon. Ik wilde de kapsalon inclusiever maken door me te richten op alle soorten krullen. Dat vond mijn moeder een goed plan. Vlechten en ontkroezen doen we ook nog, maar de meeste klanten komen toch echt voor onze expertise op het gebied van natuurlijke krullen, kroeshaar en hoofdhuidverzorging.”

Mijn moeder is outgoing, ik rustig

“In het begin vond ik het samenwerken met mijn moeder lastig. Wij zijn totaal verschillende persoonlijkheden. Mijn moeder is heel spontaan en outgoing. Ik ben rustig en meer iemand die alles overdenkt. Ik ben weinig flexibel, vond het vreselijk zoals mijn moeder haar agenda indeelde, bijvoorbeeld. Als er een klant belde die echt die dag nog wilde komen, liet mijn moeder dat gewoon gebeuren, ondanks dat diegene dan soms uren moest wachten voordat ze aan de beurt was. Voor mij is tijd daar veel te kostbaar voor, dus ik wilde dat veranderen. Dat botste weleens.

In de Ghanese cultuur leer je als kind je ouders niet tegen te spreken. We zijn in de loop der jaren naar elkaar toe gegroeid. Ik ben wat relaxter geworden en mijn moeder is nu wat meer van het plannen. Het is altijd heel gezellig bij ons in de salon, het is er net een huiskamer. Doordat mijn moeder veel heeft meegemaakt in haar leven, is ze heel empathisch. Mensen kunnen bij haar hun verhaal kwijt, ze biedt altijd een luisterend oor.”

Lees ook
Elvanie (36) runt een reisbureau met haar moeder Trijnie (62): ‘Er is een onvoorwaardelijke liefde’

Ik ben zo trots op haar

“In onze salon ontstaan de mooiste gesprekken. Als ik mijn moeder met klanten hoor praten, ben ik zo trots op haar. Ik heb ook goede gesprekken met onze klanten, maar voor mijn moeder is het echt een roeping de juiste vragen te stellen. We hebben dagelijks contact met elkaar en werken drie dagen in de week samen, de andere dagen alleen. Eens in de maand plannen we een avond met elkaar en dan hebben we het níét over ons werk. Dat hebben we echt afgesproken. Soms gaan we uit eten, maar vaak eten we bij mijn moeder. Ze kan heel goed koken.

Ik zie ons de komende twee jaar nog wel samenwerken, daarna denk ik dat mijn moeder zich fulltime op haar grote droom gaat storten. Ze wil straatvrouwen in ons geboorteland Ghana gaan helpen door daar een opvangcentrum te starten. Ik vind het geweldig dat ze dat gaat doen. Natuurlijk zal ik haar hier missen, maar ik zie er voor mezelf ook weer een nieuwe uitdaging in.”

Naast Betty, hebben Elvanie en Marthe hun moeder als businesspartner. Hun verhalen lees je in Flair 13-2022, de editie die van 30 maart t/m 5 april in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Bart Honingh | Visagie: Linda Huiberts