Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Bernadette: ‘Dat je financieel in de problemen kunt komen als kankerpatiënt, daar staat niemand bij stil’

Bernadette: ‘Dat je financieel in de problemen kunt komen als kankerpatiënt, daar staat niemand bij stil’

Bernadette: ‘Dat je financieel in de problemen kunt komen als kankerpatiënt, daar staat niemand bij stil’

“Mijn kinderen waren 5, 10 en 14 jaar oud op het moment van de diagnose. De oudste zat midden in haar puberteit, die heeft er behoorlijk last van gehad. Ze is nu 18 en het gaat een stuk beter, ook met de andere twee. Ik ben supertrots op hoe ze het doen. De 36-jarige Bernadette Pires kreeg als alleenstaande moeder baarmoederhalskanker en vertelt haar verhaal in het boek K*tkanker’.

‘Straks is er weer iets met mama’

“We zijn als gezin enorm gegroeid en heel close, al voel ik dat ze nog steeds bezorgd zijn. Heb ik klachten, dan zie ik ze kijken: straks is er weer iets met mama. Mensen denken dat mijn zoon, de middelste, wel het meest gesloten zal zijn. Maar nee hoor. Op Netflix keken we samen naar de serie Alexa & Katie, waarin een meisje op de middelbare school kanker krijgt. Daardoor kwamen er allemaal vragen bij hem op en dat zorgde voor de mooiste gesprekken.”

Ik ben pedagoog en kan zo’n typische moeder zijn die voortdurend zegt: ‘Wil je ergens over praten?’ Daar zit je als kind niet altijd op te wachten. Ik wil echt niet dat ze hier iets aan overhouden, maar ondertussen weet ik ook dat ik ze niet overal tegen kan beschermen.”

Alleenstaande moeder

“Ik ben een onafhankelijk type en ik word gezien als ‘een sterke vrouw’, maar dat wil niet zeggen dat ik geen hulp nodig heb. Sommige vrienden en kennissen leken te denken dat ik het zelf wel afkon. Laat het me weten als ik iets kan doen, appten ze dan. Weet ik veel, ik wil juist dat jij dat bedenkt, dat je mij ontzorgt. Achteraf heb ik daar met een paar vrienden over gesproken, dat was fijn.

Toch zou ik willen dat ik specifieker was geweest in mijn behoeftes. Als alleenstaande moeder worstelde ik vooral met de opvang van mijn kinderen. Zij voelden zich in de steek gelaten: ik had weinig ruimte voor ze, hun vader en vrienden of andere familieleden moesten aangespoord worden om ze op te vangen. Dat was iets waar ik tijdens mijn ziekte niet altijd toe in staat was.”

Lees ook
Leontien (36) kreeg baarmoederhalskanker: ‘Ik heb door mijn ziekte geleerd niets uit te stellen’

Financiële problemen

“Naast fysieke en mentale gevolgen zijn er ook financiële gevolgen, dat wordt nogal eens vergeten. Ik lag nog in het ziekenhuis, toen de hr-medewerker van het bedrijf waar ik werkte me opbelde en tussen neus en lippen zei: ‘Maar je contract wordt natuurlijk niet verlengd.’ Sorry, wat? Ik wist nergens van en belde meteen mijn leidinggevende, die zei dat hij niet wist wanneer ik weer aan het werk zou kunnen: ‘Ik moet aan mijn bedrijf denken.’

Financieel ging ik er ernstig op achteruit. Opeens zat ik in de schulden, terwijl ik daarvoor een lekker leventje had. Een vriend bood aan me daarbij te helpen, maar dat aanbod wees ik af. Uit schaamte. Onzin natuurlijk, zie ik nu. Gelukkig heb ik een heel fijne nieuwe baan gevonden.

Mijn 100% qua energie is eerder 70% vergeleken met een ander, en soms is het dat niet eens. Toen ik dat vertelde was de reactie: ‘Iedereen kan ziek worden, dat is geen reden om jou niet aan te nemen.’ Een werkplek waar je je op je gemak voelt, waar ze meekijken naar wat je kunt; dat is ontzettend waardevol.”

Dit is een deel van het interview met Bernadette Pires uit ‘K*tkanker’, een boek en foto-expositieproject voor en door 50 vrouwen met kanker. Vijftig krachtige, inspirerende beelden en korte persoonlijke verhalen aangevuld met meer dan 100 tips met praktische adresjes, handige websites en slimme adviezen. Alle winst van het boek gaat naar wetenschappelijk onderzoek.

Op dit moment loopt een crowdfund-actie om het boek te kunnen realiseren. Wil jij de crowdfunding ook steunen? Dat kan hier!

Tekst: Sara Madou | Beeld: Joep van Aert | Bron: K*tkankerboek