Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Anouchka (39) is verslaafd aan bleek: ‘Zo’n 9 keer per dag spuit ik het in het toilet of de wasbakken’

Anouchka (39) is verslaafd aan bleek: ‘Zo’n 9 keer per dag spuit ik het in het toilet of de wasbakken’

Anouchka (39) is verslaafd aan bleek: ‘Zo’n 9 keer per dag spuit ik het in het toilet of de wasbakken’

Anouchka (39) heeft een relatie, een zoon van 17 en een dochter van 10. Ze is verslaafd aan bleek, iets wat zich ontwikkelde toen ze nog klein was.

Bleek wordt nog eens mijn dood

“Als kind woonden we in een Amsterdamse portiekflat, waar onze buurvouw Jopie elke week de trappen met bleek poetste. Ik vond dat zo lekker ruiken dat ik boven aan de trap ging zitten om de geur op te snuiven. Nog steeds heb ik die fascinatie voor bleek: mijn favoriete bleekmiddel heeft een eucalyptusgeur – echt porno in je neus, zeg ik altijd. Ik gebruik zo’n twee flessen per dag. ‘Het wordt je dood nog eens een keer!’ roept mijn vriend Belin weleens.

Elke ochtend maak ik er na het haren wassen de douche mee schoon. En zo’n negen keer per dag spuit ik het in het toilet of de wasbakken. Het is niet zo dat ik ga trillen als ik het niet doe, maar het maakt me wel heel blij als het is gedaan. Door het hele huis heb ik geurpotten staan. ‘Het stinkt hier naar parfum,’ zei ooit iemand tegen me. Ja, maar jij rookt in huis, dat is pas écht vies, denk ik dan.

Het is voor mij de ultieme afknapper bij anderen te komen en dan te zien dat het toilet niet schoon is. De wc poetsen is mijn favoriete klus, ik doe het dagelijks en twee keer in de week uitgebreid. Stofzuigen vind ik ook een feestje, helemaal sinds ik van Belin een draadloze stofzuiger heb gekregen. Ik stofzuig elke ochtend en ’s avonds na het eten en dan nog twee keer in de week heel grondig.”

Strak schoonmaakschema

“Op Instagram volg ik @demammavan, een moeder van acht kinderen die een heel strak schoonmaakschema hanteert. Zij heeft me geïnspireerd het ook zo te doen. Ik verschoon bijvoorbeeld elke maandag de bedden en op die dag reinig ik de wasmachine en de vaatwasser. Elke dag doe ik een andere klus.

Eens in de week komt de supermarkt de boodschappen aan huis leveren. Die dag maak ik in de ochtend de koelkast helemaal schoon. De keuken telt één kastje waarin het altijd een rommeltje is en dat is het kastje met de pannen. Ik heb er gewoon te veel. De schoonmaakklus waar ik echt een hekel aan heb is ramen lappen, daar heb ik dan ook een glazenwasser voor. Het stoort me verschrikkelijk dat ik het niet streeploos kan. Ik ben daar denk ik te precies voor.”

Lees ook
Charo (31) staat bekend als Rotterdamse Poetsqueen: ‘Als ik aan het koken ben, gebruik ik mijn loze tijd nuttig met schoonmaken’

Slordige dochter

“Belin werkt zeventig uur per week, waardoor ik de meeste huishoudelijke taken op me neem. Hij vouwt wel de was op, dat kan hij superstrak en netjes – veel beter dan ik. Slapen met een aanrecht vol vuile vaat? Ik zou het niet kunnen. Belin hintte onlangs op een spannende nacht samen, maar dan moet ik toch eerst nog even de boel opruimen. ‘Máxima komt niet op visite, hè?’ roept hij regelmatig. Dat weet ik ook wel, maar ik doe het voor mezelf. Rommel in je huis is rommel in je hoofd, is mijn motto.

Mijn kinderen vinden ook dat ik een beetje doorsla met mijn bleekmiddelen, hoewel ik mijn zoon regelmatig met schoonmaakdoekjes zijn sneakers wit zie poetsen. Mijn dochter van tien ruimt niets op, vreselijk vind ik dat. Eens in de week pak ik haar kamer helemaal aan, ik moet er wel kunnen stofzuigen. Zij hoeft het dan alleen nog maar bij te houden, wat vaak al te veel gevraagd is.

Ik kan me goed voorstellen dat mensen een schoonmaakster hebben, alleen zou dat voor mij niet werken. Ik zou eerst mijn hele huis aan kant maken en alles poetsen, omdat ik niet wil dat ze denkt dat ik een rommelkont of smeerlap ben. Als ik een gouden schoonmaaktip zou moeten geven, is het glansspoelmiddel voor de vaatwasser gebruiken om je douchecabine mee schoon te maken. Dat werkt echt fantastisch.”

Naast Anouchka vertellen ook Charo en Fleur over hun verslaving aan schoonmaken. Hun verhalen lees je in Flair 16-2022, de editie die van 20 t/m 26 april in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier

Tekst: Hester Zitvast | Fotografie: Bart Honingh | Styling: Linda Huiberts