Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Annemieke betrapte haar moeder met een ander: ‘Ze kuste die man op zijn mond, toen keek ze recht in mijn gezicht’

Annemieke betrapte haar moeder met een ander: ‘Ze kuste die man op zijn mond, toen keek ze recht in mijn gezicht’

Annemieke betrapte haar moeder met een ander: ‘Ze kuste die man op zijn mond, toen keek ze recht in mijn gezicht’

Annemieke waande zich een zondagskind. Met een warm gezin waarin ze opgroeide en ouders die van elkaar hielden. Tot ze ontdekte dat haar moeder al jaren een dubbelleven leidt.

Betrapt

“Ik denk weleens: kon ik maar teruggaan in de tijd. Heel even maar, om één bepaalde dag, vorig jaar, een andere invulling te geven. Ik ging die dag met vriendinnen winkelen in Utrecht. Om te lunchen gingen we zoals gewoonlijk naar een leuk restaurant aan de gracht. Ik liet mijn vriendinnen net mijn nieuwste cowboylaarzen zien toen ik haar vanuit mijn ooghoek signaleerde.

Ik dacht eerst nog dat ik me vergiste. Want wat zou mijn moeder, die in het zuiden van het land woont, in Utrecht doen? En waarom zat ze daar tegenover een lange, grijze man, met ogen die fonkelden zoals ik dat niet van haar kende?

Verbaasd bleef ik staren. Ik zag de vrouw die op mijn moeder leek vooroverbuigen. Ze kuste de grijzende man op zijn mond en streelde zijn wang. Toen keek ze op: recht in mijn gezicht. Ik zag haar even opveren van schrik. Een paar tellen bleef ik doodstil zitten en liep toen, vaag iets mompelend, naar de toiletten. Daar sloot ik me op, als verdoofd. Het duurde maar even, toen hoorde ik haar stem. ‘Annemieke,’ zei ze. ‘Alsjeblieft, kom met me praten.’”

Schaamte

“Die dag is mijn wereld honderdtachtig graden gedraaid. Hoewel er natuurlijk pieken en dalen zijn geweest, was mijn basis goed. Ik kom uit een fijn, veilig gezin. Ik heb een broer en twee zussen, ouders met een gelukkig huwelijk. Ruzies waren er zelden bij ons thuis. Hooguit toen mijn broer wat puberde en werd betrapt met wiet. Maar zelfs dat waaide snel over.

Ik woonde samen op het moment dat ik mijn moeder met een ander betrapte. Indertijd hadden mijn vriend en ik trouwplannen, op slinkse wijze heb ik die voorlopig op de lange baan geschoven. Hoewel ik als kind al droomde van een bruidsjurk, kan ik tegenwoordig alleen maar schamper lachen om het huwelijk. Ik zag het altijd als iets heiligs, met mijn ouders als voorbeeld. Maar dat bleek dus allemaal schijn.

Die middag bij de toiletten wilde ik absoluut niet naar mijn moeder luisteren. De kus aan die vreemde man, hij leek op mijn netvlies gebrand te zijn. Ik werd er misselijk van en moest me inhouden om mijn moeder niet te slaan. ‘Bel me maar een keer!’ riep ik alleen en liep terug naar mijn vriendinnen. Bij hen deed ik alsof er niets gebeurd was.

Ook tegen mijn vriend verzweeg ik wat er was gebeurd. Ik was woedend, furieus. Tegelijk wilde ik mijn moeder beschermen. Ik was boos, maar ik wilde niet dat anderen haar zouden veroordelen. En ik schaamde me ook, gek genoeg.”

Lees ook
Sumi is geadopteerd en vond na 35 jaar haar moeder: ‘Ik schreeuwde toen ze ons achterliet, maar ze keek niet meer om’

Verrader

“Vier dagen later, toen ik eindelijk opgenomen had toen ze belde, kwam mijn moeder langs. Ik zag aan haar gezicht dat ze al dagen amper had geslapen en dat ze veel had gehuild. Ze vertelde me eerlijk dat ze al een paar jaar een verhouding had. Met die grijze man, eveneens getrouwd. Ze namen genoegen met de weinige momenten samen, maar ze hielden veel van elkaar.

Mijn moeder wilde alles met me delen: hoe ze hem had ontmoet, hoe het was gegroeid: het was duidelijk dat ze graag haar hart eens wilde luchten. Maar ik wilde het niet horen. Het was wel mijn vader die ze bedroog. Mijn vader van wie ik ontzettend veel hou.

Ik heb heel akelige dingen tegen haar gezegd. Dingen waarvoor ik later mijn excuses heb aangeboden, want het is niet aan mij om te oordelen. In dat tweede gesprek heb ik haar slechts drie vragen gesteld. Ik wilde weten of ze erover dacht mijn vader te verlaten. Ze bezwoer van niet, daar hoefde ik echt niet bang voor te zijn. Ik verzocht haar me op de hoogte te brengen als het zou uitgaan met die ander, dan zou ik het kunnen loslaten.

Verder vroeg ik haar me te beloven dat als het ooit zou uitkomen, zij niet zou vertellen dat ik ervan wist, want dan zou ik me zo’n verrader voelen. Dat zei ze toe. We hebben staan huilen in elkaars armen en toen had ik ook met haar te doen. Leven met zo’n geheim, van twee mannen houden… Het moet niet makkelijk voor haar zijn. Maar ja, ze had er wél zelf voor gekozen. En ik was er nu tegen mijn zin bij betrokken geraakt.”

Verwarrende emoties

“Sinds die keer hebben we er niet meer over gesproken. Ik doe mijn best haar verhouding te vergeten, maar dat lukt nog niet. Mijn vertrouwen is aangetast. In de liefde, in het leven, in de zogenaamde waarheid. De relatie van mijn ouders leek zo stabiel, het bleek een leugen. Ogenschijnlijk is er niets veranderd bij ons thuis; als we bij elkaar zijn, is het nog net zo gezellig. Alleen voor mij is alles anders.

De namen in deze tekst zijn vanwege privacyredenen gefingeerd.

Dit is een Real Life uit Flair. Het hele verhaal lees je in Flair 18-2022. Deze ligt van 4 mei t/m 10 mei in de winkels. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen kan hier

Tekst: Lydia van der Weide