Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Amber (24) werd te vroeg geboren: ‘Aan de buitenkant zie je niet dat er iets aan de hand is’

Amber (24) werd te vroeg geboren: ‘Aan de buitenkant zie je niet dat er iets aan de hand is’

Amber (24) werd te vroeg geboren: ‘Aan de buitenkant zie je niet dat er iets aan de hand is’

Na een zwangerschap van vierentwintig weken en zes dagen werd Amber Bontekoe (24) geboren. Haar tweelingbroertje overleefde de vroeggeboorte niet, hij overleed vier dagen later aan een hersenbloeding. Amber overleefde het gelukkig wel, maar ze heeft elke dag nog last van het feit dat ze te vroeg geboren werd.

Behandeling

Amber: “Mijn tweelingbroertje en ik zijn geboren onder de behandelgrens. Er is een bepaalde grens vanaf waar gestart wordt met een behandeling, afhangend van het aantal weken en het geboortegewicht. Mijn broertje leek sterker en woog meer, dus ze gaven hem het voordeel van de twijfel. Aangezien we een tweeling waren, werd ik ook behandeld. We waren in principe helemaal ‘af’, alleen was alles nog niet goed ontwikkeld. Dat gebeurde in de couveuse op een neonatologie afdeling. Eigenlijk werden we dus via een machine in leven gehouden. Mijn broertje overleed na vier dagen aan een forse hersenbloeding.

De apparatuur was destijds niet zo geavanceerd als het nu is. De artsen wezen mijn ouders erop dat ik mogelijk ook kleine hersenbloedingen gehad kon hebben, echter konden ze dat niet zien. In totaal heb ik bijna vijf maanden in het ziekenhuis gelegen voordat ik naar huis mocht. Nog elke dag ervaar ik klachten van mijn vroeggeboorte. Dit kan liggen aan het feit dat ik mogelijk ook hersenbloedinkjes heb gehad. Daarnaast zijn allerlei verbindingen in mijn hersenen aangemaakt terwijl ik in de couveuse lag. De kans dat daar beschadigingen zijn opgetreden, of stukjes onontwikkeld zijn, is best groot.”

vroeggeboorte klachten
Privébeeld Amber

Begeleiding

“Niet elke prematuur (te vroeg geboren kind, red.) ervaart dezelfde klachten. Wel zijn er vaak overeenkomsten. Ik ben snel overprikkeld en heb moeite om me in grote groepen staande te houden, letterlijk en figuurlijk. Ook heb ik moeite met overzicht houden, logisch nadenken en oorzaak en gevolg zien. Dat merk ik allemaal in mijn dagelijks leven, dus ik heb extra hulp of begeleiding nodig. Door mijn klachten ben ik ook sneller vermoeid. Zeker die vermoeidheidsklachten heb ik al zo lang als ik me kan herinneren.

Op mijn basisschool ben ik gelukkig erg goed begeleid. Zij zagen echt waar ik moeite mee had en hielpen me daarbij. De jaren daarna bleef mijn hulpvraag, alleen kon daar niet altijd gehoor aan worden gegeven. Dan stuitte ik regelmatig op onbegrip van anderen. Aan de buitenkant zag je ook niet dat er iets met me aan de hand was, dat maakte het soms lastig. Ik heb me op alle scholen altijd wel anders gevoeld, alleen kon ik nooit goed plaatsen waar dat precies door kwam.

Gelukkig werd ik thuis altijd goed opgevangen. Mijn ouders hadden altijd heel goed door waar ik tegenaan liep en wat ik nodig had. Sinds anderhalf jaar woon ik op mezelf in een appartementje. Daarbij hoort een gezamenlijke keuken en woonkamer waar begeleiding aanwezig is. Sinds ik hier woon, ben ik af en toe meer bewuster van mijn klachten. Dat vangnet van mijn ouders heb ik natuurlijk nog steeds. Alleen wordt er op dit moment wel meer van mij alleen verwacht.”

Lees ook:
Marit over #genoeggezwegen: ‘Er ging een verpleegster op mijn buik liggen tijdens mijn bevalling’

Project

“Sinds vier jaar heb ik een eigen platform Klein Meisje Maakt een Reisje. Ik had heel veel vragen over vroeggeboorte waar ik geen antwoord op kon vinden. Ook wilde ik kennis verspreiden over de langetermijngevolgen. Er worden jaarlijks duizenden kinderen te vroeg geboren, dus ik hoopte andere ervaringsdeskundigen te ontmoeten en te spreken. Ik blog heel veel en maak video’s over vroeggeboorte. Daarbij werk ik samen met ziekenhuizen en therapeuten.

Mijn doelen voor de toekomst? Graag zou ik nog een website willen om beter bereikbaar te zijn. Daarnaast wil ik YouTubevideo’s gaan maken met zorgprofessionals om mijn kennis te verbreden en dat weer te delen. Voor mezelf was het tot nu toe in ieder geval een heel fijn proces, ook om dingen te verwerken. Daarbij is het een fijne invulling van mijn dag, aangezien ik door mijn klachten niet meer naar school kan of kan werken. Het geeft mij ontzettend veel voldoening.”

vroeggeboorte klachten
Privébeeld Amber

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images, privébeeld Amber Bontekoe