Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Persoonlijke verhalen > Suzanne (47) werd aangevallen door een buizerd: ‘De vogel bleef me op een afstandje achtervolgen’

Suzanne (47) werd aangevallen door een buizerd: ‘De vogel bleef me op een afstandje achtervolgen’

Suzanne (47) werd aangevallen door een buizerd: ‘De vogel bleef me op een afstandje achtervolgen’

Je zou denken dat er in Nederland niet echt gevaarlijke dieren zijn, maar dat is niet helemaal waar. Suzanne, Marjolein en Nathalie waren onbewust op het verkeerde moment op de verkeerde plek, waardoor ze werden aangevallen. “Ik sloeg de wespen weg en voelde ze ondertussen in mijn nek prikken.”

Suzanne (47, administratief medewerkster) is getrouwd met Paul (55) en moeder van drie puberzonen. In 2018 werd ze tijdens het hardlopen aangevallen door een buizerd.
“Als ik hardloop, kies ik vaak voor een weg waarbij ik makkelijk kan afsnijden als het niet meer gaat. Ik loop in redelijk bewoond gebied, maar je bent er ook zo in de natuur. Ik ben altijd alert. Niet bang, wel opmerkzaam: als vrouw alleen moet je toch wat meer op je hoede zijn, vind ik.Die dag ging het lopen lekker en ik besloot iets langer door te gaan. Op het punt waar de weg overging in een zandpad voelde ik ineens een heel harde klap op mijn hoofd. Het ging zo snel; even flitste er door mijn hoofd dat ik slacht­offer werd van een aanval door een mens. Ik werd neergeslagen, dacht ik, maar ik had helemaal niemand gezien.

‘Terwijl ik naar de doorgaande weg liep, bleef de vogel me op een afstandje achtervolgen’

Ik legde mijn hand op mijn hoofd en voelde bloed. In een poging zo snel mogelijk weg te komen, maakte ik een draai en zag ik een vogel op me af­komen. Van heel dichtbij een behoorlijk groot dier; een buizerd, zo leerde ik later. Toen ik dat beest zag, raakte ik echt in paniek. Ik zwaaide wild met mijn armen en probeerde zo snel mogelijk bij de bomen vandaan te komen, naar een open stuk. De roofvogel deed nog een poging me aan te vallen en hield me daarna van een afstandje in de gaten.

Ik maakte een selfie van mijn hoofd om te zien wat de schade was; er zat een flinke snee. Ik belde mijn man, die schrok van mijn verhaal, en ik vertelde hem waar ik was. Ik vroeg of hij me zo snel mogelijk kon komen ophalen. Terwijl ik naar de doorgaande weg liep, bleef de vogel me op een afstandje achtervolgen. Waarschijnlijk had ze een nest jongen en was ze bang dat ik, al rennend in mijn knaloranje shirt, een bedreiging zou vormen. Ik wachtte op Paul en waarschuwde een voorbijkomende fietser. Die reageerde totaal niet op wat ik riep en reed door. Toch bizar, als je een vrouw met een bebloed hoofd langs de kant van de weg aantreft.”

Lees ook
Nynke heeft een miskraam gehad: ‘Mocht ik wel huilen? Ik had toch al drie mooie kinderen?

Heftige klap

“Thuis ben ik eerst met een glas water een beetje op adem gekomen. Mijn man inspecteerde de wond die wel tien, vijftien centimeter lang was. In mijn gezicht had ik ook wat krasjes, waarschijnlijk van de vleugels; we belden de huisartsenpost. De huisarts had nog nooit zoiets meegemaakt vertelde ze, terwijl ze de wond plakte met speciale lijm en me een tetanus-injectie gaf. Van de snee had ik niet veel last, wél van mijn nek. De klap was toch zo heftig geweest dat ik zo’n drie weken pijn hield. Ik heb veel geluk gehad. De buizerd had ook mijn oor of oog kunnen raken, dan had ik er nu heel anders bij gezeten.

In de periode na de aanval heb ik een paar keer een nachtmerrie over het voorval gehad. En ik ben ook wel even bang geweest voor duiven, eksters of kraaien. Het was ook echt zo eng. Wat als ik was gestruikeld? Ik moet daar maar niet te veel bij stilstaan, het is gelukkig goed afgelopen. Ik heb door de nasleep van een coronabesmetting nu al een tijdje niet gelopen. Als ik het conditioneel aankan, ga ik weer rennen, maar dan wel nóg alerter.”

Naast Suzanne zijn ook Marjolien en Nathalie aangevallen door een dier. Hun verhalen lees je, in Flair 34-2021, de editie die t/m 31 augustus in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

tekst Hester Zitvast | fotografie Mariel Kolmschot