Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Opgebiecht > Opgebiecht: ‘Ik kan toch niet mijn hele leven single blijven omdat ik last heb van extreme winderigheid?’

Opgebiecht: ‘Ik kan toch niet mijn hele leven single blijven omdat ik last heb van extreme winderigheid?’

Opgebiecht: ‘Ik kan toch niet mijn hele leven single blijven omdat ik last heb van extreme winderigheid?’

Britt (25): “Ik heb een probleempje waarvoor ik me doodschaam. Het is me tot nu toe gelukt dit behoorlijk goed verborgen te houden voor de buitenwereld, maar nu ik aan het daten ben en het serieus dreigt te worden, ben ik bang dat dat niet meer blijft lukken. Aan de ene kant benauwt dat idee me zo dat ik bijna overweeg om het maar af te kappen. Aan de andere kant: ik kan toch niet mijn hele leven single blijven omdat ik last heb van extreme winderigheid?

Ze zeggen dat mensen zo’n tien tot vijftien windjes per dag laten. Ik heb die van mij nooit geteld, maar ik laat er volgens mij al tien als ik wakker word. En dan geen kleine scheetjes, maar van die lange, luidruchtige. Meestal ruik je ze niet hoor, maar het is dat geluid dat ik zo gênant vind. Dat is toch totaal niet vrouwelijk? Elke man knapt toch meteen af als ie naast een vrouw wakker wordt die klinkt als een schuiftrompet?”

Winderigheid

“Ik heb dit niet altijd gehad, pas sinds een jaar of vier is het echt erg. Intussen heb ik al van alles geprobeerd: pillen van de drogist, extra vezels eten, geen frisdrank of koffie meer drinken, minder zuivel, minder brood, minder pasta, glutenvrij, geen alcohol, uien en knoflook, minder vet eten, geen kool, geen bonen, geen fruit, geen zoetigheid, geen kauwgom…

Ik ben bij de huisarts geweest, heb me suf gegoogeld, heb op fora tips van lotgenoten gekregen, maar niets lijkt echt blijvend te helpen. Ook probiotica, medicatie van de apotheek, venkelthee of dat soort middeltjes die blijkbaar kunnen helpen, werken niet. Mijn huisarts, naar wie ik na twee jaar – met het schaamrood op mijn kaken – toch maar eens heen ging, heeft geen idee wat de oorzaak kan zijn van mijn flatulentie.”

Borrelbuik

“Mooi woord hè, klinkt in ieder geval beter dan ‘winderigheid’. Maar hoe leuk je het ook verpakt, feit is gewoon dat ik extreem veel scheten laat en dat als ik ze te lang ophoud, ik enorme buikpijn krijgt en alles begint te borrelen. Mijn hele leven wordt hierdoor beïnvloed.

Gelukkig werk ik als freelance vormgever veel thuis en zit het me qua werk dus niet heel erg in de weg, maar in mijn sociale leven is dat wel anders. Yoga doe ik tegenwoordig op een matje in de huiskamer, met een filmpje op YouTube. Ik deed twee keer per week een klasje, maar het kostte me te veel moeite (en pijn) om daar iedere keer mijn windjes op te houden. 

Als ik een verjaardag of een afspraak met vriendinnen heb, kan ik daar al dagen tegenop zien. Ik ga me dan toch inhouden, omdat ik bang ben dat mensen het horen en dan loop ik de hele avond weer met een opgeblazen gevoel en borrelende darmen rond. Na een tijdje heb ik het gevoel dat ik amper nog kan bewegen van de pijn. Pas als ik thuis de lucht kan laten ontsnappen, verdwijnt dat weer.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik onderdruk al mijn hele leven dat ik lesbisch ben’

Laat maar waaien

“Eigenlijk spreek ik het liefst af in een drukke kroeg. Daar is het omgevingsgeluid vaak zo hard dat ik er wel een paar kan laten waaien zonder dat iemand het merkt. Zo heb ik Danny ook leren kennen, twee maanden terug. Ik raakte bij de bar met een van zijn vrienden aan de praat en hij kwam erbij staan. Ik vond ‘m meteen heel erg leuk, dus we hebben telefoonnummers uitgewisseld. Toen ik thuiskwam dacht ik wel meteen: laat maar, ik kan niet met hem afspreken. Maar hij appte me en na een paar weken berichtjes sturen, kon ik er toch niet onderuit: ik vind hem echt heel erg leuk.

Inmiddels hebben we een paar dates gehad, maar dat heb ik wel zo weten te plannen dat het voor mij nog ‘veilig’ was. We zijn een keer naar een actiefilm geweest (lekker veel herrie!), hebben een keer ’s middags wat gedronken, zijn uit eten geweest en naar Apenheul. Allemaal dates die maximaal vier uur duurden en waar ik af en toe even weg kon om te ontluchten.”

In m’n slaap

“Ik merk dat het serieuzer wordt tussen ons, ik wíl dat het serieuzer wordt. Hij heeft al een paar keer gevraagd of ik bij hem thuis wil komen eten, hij schijnt behoorlijk goed te kunnen koken. Natuurlijk wil ik dat, maar bij hem thuis, zonder ‘ruis’, kan ik het vast niet lang verbergen.

En al helemaal niet als ik bijvoorbeeld blijf slapen: ik kan het echt geen hele nacht inhouden. En wie weet wat ik in mijn slaap laat vliegen? Ik word hier zo onzeker van, soms kan ik wel janken. En dat allemaal om winderigheid, om iets wat iedereen doet, maar wat stom genoeg nog steeds taboe is.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Beeld: Getty Images