Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Opgebiecht > Opgebiecht: ‘Ik heb hem zijn vreemdgaan vergeven… toch?’

Opgebiecht: ‘Ik heb hem zijn vreemdgaan vergeven… toch?’

Opgebiecht: ‘Ik heb hem zijn vreemdgaan vergeven… toch?’

Nina (32): “Ik heb er even over getwijfeld: toen mijn vriend Joep opbiechtte dat hij was vreemdgegaan, vroeg hij of ik het hem kon vergeven. Ik wilde daarover nadenken, zijn eerlijkheid waardeerde ik, maar die daad natuurlijk niet. Ik heb hem vergeven en denk dat ik de juiste beslissing heb genomen. Toch twijfel ik meer aan onze relatie dan voorheen.”

Speciale band

“Joep en ik hebben vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten een speciale band. Ik heb dat nooit eerder meegemaakt bij iemand: hij hoeft niks te zeggen en ik weet toch wat hij bedoelt. ‘Jij kunt mij lezen,’ zegt hij en zo is het. Andersom niet, en daar ben ik eerlijk gezegd best blij om.

We zijn vier jaar samen en onze levens zijn volledig samengesmolten. Al zeg ik het zelf: we zijn leuk samen. Er zijn veel dingen die we samen doen, maar we gunnen elkaar ook de ruimte. Toen Joep vorig jaar herfst naar Engeland ging voor een weekend met zijn voetbalteam, vond ik dat leuk voor hem. Ze deden mee aan een toernooi en ‘de vrouwen’ mochten niet mee. Prima, want dat klonk als een mannenweekend met overmatig drankgebruik.”

Megabrak

“Toen ze terugkwamen op maandag, had ik het idee dat al die gasten – inclusief Joep – nog aangeschoten waren. Alleen maar meligheid, ze hadden duidelijk fun gehad. Joep was wat stil en ik dacht dat het kwam omdat hij megabrak was. Toch kreeg ik een ongemakkelijk gevoel, er klopte iets niet.

Diezelfde avond vroeg ik aan hem wat er was en zei hij dat ik even moest komen zitten. Hij begon te vertellen dat hij die zaterdag zo dronken was geweest, dat hij niet meer wist wat hij deed. Hij is vanuit de pub met een Engelse meid mee naar huis gegaan en werd de volgende ochtend naast haar wakker.”

‘What happens in Liverpool, stays in Liverpool’

“Hij kwam zondag te laat voor de wedstrijd, zij heeft hem naar de club gebracht. Hij kan zich niet herinneren wat er is gebeurd, maar alles wees erop dat ze een leuke nacht hadden gehad. De jongens uit zijn team waren onder de indruk; hij werd afgeleverd door die bimbo in een kort jurkje. En hij was het gesprek van de dag geweest, terwijl hij zich helemaal niet goed voelde. De high fives en de ‘What happens in Liverpool, stays in Liverpool’-opmerkingen waren niet van de lucht geweest. Hij had spijt – vanaf het moment dat hij zijn ogen opendeed en niet wist waar hij was.”

Hoopje ellende

“Ik wist niet hoe ik moest reageren. Natuurlijk was ik geschrokken en boos, maar het was ook een grappig verhaal. Als het om iemand anders was gegaan, had ik er keihard om gelachen. Maar het ging om míjn Joep, dus op dat moment was het allesbehalve grappig. Hij zat als een hoopje ellende op de bank en zei: ‘Ik denk dat ik seks heb gehad, maar ik zweer je dat ik het niet weet.’ Ik geloof, nee, ik wéét zeker dat hij de waarheid sprak. Zo is Joep, die kan niks met een geheim en die wil geen risico lopen dat ik het op een andere manier zou horen.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik heb spijt van de seks met mijn homovriend’

Opgelucht

“Dus daar zat hij dan, zijn relatie op het spel te zetten. Moedig. Ik was kwaad en zei dat ik erover wilde nadenken. Het viel zo rauw op mijn dak. Misschien wist ik al dat ik het hem zou vergeven, maar vond ik dat hij nog wat moest lijden. Twee dagen later heb ik hem verteld dat ik zijn excuses accepteerde. Hij was vreselijk opgelucht, hield me stevig vast en zei dat het hem zo gruwelijk speet. Ik wist dat hij de waarheid sprak. En dóór, dacht ik.”

Blind vertrouwen

“Maar het rare is dat ik dat nog steeds lastig vind. Ik weet dat hij voor duizend procent te vertrouwen is en ik waardeer dat. Toch kan ik de gedachte niet van me afzetten dat hij zo dronken kan worden dat alle remmen wegvallen en hij niet meer weet wat hij doet. Ik bedoel: een keertje kan ik het hem best vergeven, maar dit moet niet nog eens gebeuren.

Hij weet dat ik er nog mee zit. Ik heb het vooral als we in bed liggen. Alsof ik mezelf niet meer in blind vertrouwen aan hem kan overgeven. Ik heb er alleen met mijn beste vriendin over gesproken. Ze vroeg: stel dat hij nu op zijn knieën zou gaan, wat zou jij dan antwoorden? Ik schrok van mijn eigen overtuigde ‘Nee’…”

Dit artikel stond in Flair 37-2020, de editie die t/m 15 september in de schappen ligt. Wil je ‘m liever laten bezorgen? Bestellen (of nabestellen) kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer