Vriendinnen schamen Beeld Getty Images
Vriendinnen schamenBeeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Mijn vriendinnen schamen zich voor mij’

Kathelijn (33): “Al sinds de middelbare heb ik drie beste vriendinnen; we zijn alle vier heel close, ze betekenen veel voor me. Wat er ook speelt in onze levens: we zijn er voor elkaar.”

Vroeger gingen we samen op vakantie, we gingen altijd met z’n vieren uit, naar de bios, shoppen, maar ook de minder leuke dingen delen we. Verbroken liefdes, sterfgevallen, ziektes; het is alsof ik drie zussen heb waarvan er altijd wel eentje beschikbaar is als de nood hoog is. Er gaat bijna geen dag voorbij zonder dat er iets wordt gedeeld in ons appgroepje. Voor ons allemaal heel vanzelfsprekend. Pas sinds kort heb ik er een naar onderbuikgevoel bij, ik krijg steeds meer het idee dat ik buiten de club val.”

Eten uit frustratie

“Ik vind het vreselijk, maar ik ben tijdens corona erg aangekomen. Die hele dagen thuis in je eentje, ik at alles wat los en vast zat uit pure frustratie en ongenoegen en ja, dat is overduidelijk te zien. Ik ben bijna dertig kilo aangekomen. Het zat er zo aan en het lukt me maar niet om die kilo’s kwijt te raken.

Natuurlijk spraken ze me erop aan: ‘Kat, het loopt uit de hand!’ Ik wist het zelf ook wel, maar voelde me zo beroerd en eenzaam in die tijd. Twee van hen hebben een vaste relatie, dus dan heb je in elk geval nog elkaar. De derde had ook weinig last van de lockdowns, want ze werkt in de zorg en was juist superdruk. Ik zat in mijn uppie thuis mijn frustraties weg te eten.”

Mijn vriendinnen schamen zich

“Ik zie zelf ook dat ik er op het moment niet als mezelf uitzie, terwijl ik voorheen best oké was met mezelf. Ik pas niet meer in mijn kleren en loop in wijde jurken om mijn lijf te verhullen. Een opmerking als ‘Wat heb jij nou aan?’ krijg ik regelmatig, maar dat kan ik nog wel naast me neer leggen.

Wat pijn doet: als er een foto moet komen van ons voor Insta of Facebook, heb ik al een paar keer gehoord: maak jij de foto even? Eerst dacht ik dat het toevallig zo uitkwam, maar toen het vaker gebeurde, realiseerde ik me: ik mag er gewoon niet meer op! Ze schamen zich voor me, ik weet het zeker. Het geeft een heel onzeker gevoel als je beste vriendinnen je dat flikken.

Pas kwam ik er ook nog toevallig achter dat zij met z’n drietjes naar een monsterverkoop waren geweest van een leuk kledingmerk. Zonder mij! Hoezo? Toen ik beledigd vroeg waarom ik daar niks van wist, zaten ze ongemakkelijk te kijken. ‘Sorry, maar jij had daar nooit meer ingepast!’ kreeg ik uiteindelijk te horen. Toen werd ik wel boos. Zij bepalen dus voor mij dat ik niet mee mag. Dat doe je toch niet met een vriendin? En ik realiseerde me dat zij dus ook een appgroepje moeten hebben zonder mij, dat steekt me nog het meest.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Valerie van der MeerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden