Opgebiecht: ‘Mijn vriend slurpt al mijn energie op’ Beeld Getty Images
Opgebiecht: ‘Mijn vriend slurpt al mijn energie op’Beeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Mijn vriend slurpt al mijn energie op’

Tamara (35): “Ik weet van mezelf dat ik een behulpzaam type ben. Is er iets aan de hand met vrienden, dan ben ik de eerste die voor ze klaarstaat. Ik vind het fijn om mensen te helpen, omdat ik er zelf een goed gevoel aan overhoud. Maar de laatste tijd kan ik dat thuis niet meer opbrengen. Mijn vriend zit niet lekker in zijn vel en het voelt alsof ik alle energie voor ons tweeën moet ophoesten."

"Joshua is de liefde van mijn leven. We zijn al samen sinds de middelbare school, ik kan me niet voorstellen dat onze relatie ooit eindigt. We zijn nog steeds heel verliefd en al klinkt het stom, want ik kan prima voor mezelf zorgen: ik voel me niet compleet als hij er niet is. Toch zijn we tegenpolen, altijd al geweest en ik denk dat dat juist onze kracht is. Samen zijn we in evenwicht."

Goed samen

"Ik ben vrolijk, ga huppelend door het leven, barst van de energie en zie van alles en iedereen de goede kanten. Dat heeft Joshua helemaal niet. Hij is meer een zwartkijker, ziet overal beren op de weg, kan heel negatief zijn over alles en voelt zichzelf soms een mislukkeling. Als ik me voor de zoveelste keer in een enthousiaste bui op wat dan ook stort, is hij degene die me even terugfluit en me ook op de nadelen wijst.

Dat hij mij afremt, laat ik soms gebeuren als ik weet dat hij gelijk heeft. Daarentegen geef ik hem vaak een schop onder z’n kont als hij alles negatief inziet en daardoor in z’n schulp kruipt. Kortom: ik vind ons echt goed samen."

Houdbaarheidsdatum

"Pas sinds kort vraag ik me af of er een houdbaarheidsdatum aan onze relatie zit. We zijn al achttien jaar samen en ik ben de laatste tijd zo ‘op’. Leeg en moe voel ik me. Joshua heeft ook betere tijden gekend. Hij heeft een goede baan, maar hij botst veel met collega’s. Ik snap wel waarom, hij is een einzelgänger. Mensen vinden hem lastig te peilen, hij levert commentaar en daardoor vinden veel mensen hem a pain in the ass. Dat zie ik zelfs bij mijn vriendinnen. Joshua en ik zijn al eeuwen samen, maar lang niet iedereen snapt hoe hij met hem moet omgaan."

Moeder in vertrouwen genomen

"Begrip voor zijn sarcastische humor krijgt ie ook niet vaak, terwijl ik die juist supergrappig vind. Momenteel is Joshua meer down dan anders en daardoor stil en snel geïrriteerd. Ik prikte daar altijd doorheen en kreeg hem meestal in no time weer in goeden doen. Dat lukt niet meer; ik kan het niet opbrengen.

Voorheen gaf ik altijd een positieve wending aan zijn ‘gezeik’, nu denk ik regelmatig: goed joh, dan doe je het niet en houd ik mijn mond. Ik heb mijn moeder in vertrouwen genomen en het haar voorgelegd. Ze begreep me helemaal en zei dat het haar verbaasde dat ik hier niet eerder over ben gevallen."

Lees ook Opgebiecht: ‘Ik houd mijn eetbuien geheim voor mijn vriend’

Vampier

"Zij houdt van Joshua, maar heeft me vroeger al eens gewaarschuwd. Ze vergeleek hem met een vampier. ‘Jij stopt altijd zo veel energie in jullie relatie, je laat je door hem leegzuigen. Zo kan hij weer door en raak jij steeds uitgeputter.’ Ze zei dat ik aan mezelf moest denken en ervoor moest zorgen dat ik meer leuke dingen doe, zodat ik mezelf ook weer oplaad. Ze heeft denk ik wel een punt.

Volgens haar zou ik even afstand moeten nemen van Joshua. Een tijdelijke break of bijvoorbeeld een lange reis maken met een vriendin, zodat ik tot mezelf kan komen en mijn vrolijkheid en levenslust terugvind. Maar daar moet ik niet aan denken, ik kan helemaal niet zonder hem. Als ik Joshua een weekend moet missen, staat het me al tegen. Toch is het me wel duidelijk dat er iets moet gebeuren.”

Deze Opgebiecht staat in Flair 41-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden