Moeder en baby Beeld Getty Images
Moeder en babyBeeld Getty Images

PREMIUM

Opgebiecht: ‘Mijn vriend is geen goede vader’

Anoek (36): “Twee heerlijke jongetjes hebben we, Sven van drie en Milo van één, de liefste kinderen die je je kunt wensen. Waarom mijn vriend Dave het vaderschap zo lastig vindt, begrijp ik niet. Want nu we het gezin hebben waarvan we samen droomden, laat hij álles aan mij over.”

“Toen Sven net was geboren, was ik zo verliefd op hem dat ik hem geen seconde uit het oog verloor en het liefst alles zelf deed. ’s Nachts was ik altijd degene die eruit ging en dat vond ik prima; een kreuntje en ik stond al aan z’n wieg.”

Twijfel

“Uren kon ik naar hem kijken en simpelweg dolgelukkig zijn omdat hij er was. Dat Dave dat toen minder had, vind ik niet raar. Hij is eigen baas, hij voetbalt op hoog niveau en heeft een druk sociaal leven; ik ging helemaal op in het moederschap.

Dave en ik zijn al lang samen, hij heeft me elf jaar geleden ten huwelijk gevraagd, maar dat was mij toen nog te vroeg. Daarna heeft hij het nooit meer gedaan. Ik heb overwogen om hem ten huwelijk te vragen, maar daar ben ik niet meer mee bezig, omdat ik steeds meer aan hem twijfel.”

Onzeker als vader

“We wilden graag kinderen. Ik raakte snel zwanger, de bevalling ging vrij makkelijk en Sven was een baby om op te vreten. Dave was wel betrokken, maar ik merkte toen al: als het lastig wordt, kan ík het overnemen. Of het nou om een vieze luier, krampjes of huilbuien ging.

Vond ik niet erg, ik nam hem altijd graag van Dave over. Ik denk dat ik dat misschien te veel heb gedaan en dat het daarom aan mij te wijten is dat Dave onzeker is over zijn capaciteiten als vader.”

Gestrest door twee kleintjes

Hoewel hij niet twijfelde aan een tweede kind. Milo werd vorig jaar geboren en maakte ons gezin compleet. Maar sindsdien gaat het tussen Dave en mij steeds minder goed. Dave neemt nog meer afstand, hij raakt zwaar gestrest van twee van die kleintjes. Ik merk dat hij zich vaker terugtrekt. Dat wekt bij mij irritaties op, want met een baby én een peuter is het wel makkelijker als je het met z’n tweeën managet.

Vrouwen zijn beter in opvoeden

“Dave maakt lange werkdagen en soms verdenk ik hem ervan dat hij dat expres doet, omdat hij niet graag thuis is. We waren echt een goed stel, maar nu is de spanning vaak om te snijden en verwijt ik hem dat hij zo weinig doet.

We hebben erover gepraat. Dave kon zich wel vinden in mijn kritiek. Tegelijkertijd zegt hij dat ik veel beter ben in het ouderschap dan hij. Hij zei serieus dat vrouwen beter zijn in opvoeden: ‘Dat zit in jullie natuur.’ Ja, lekker makkelijk.”

Alsof ik drie kinderen heb

“Ik wil best een groter deel voor mijn rekening nemen, maar ik wil dat hij er ook voor ze is. Die kinderen hebben een vader nodig, niet een die wegloopt als het moeilijk wordt. Ik vraag nu vaker aan Dave om iets te doen en dat helpt. Ik let op dat ik hem niet verbeter of zeg dat hij iets niet goed doet, want dat zou hem onzeker of geïrriteerd maken. Dus strooi ik met complimentjes als hij iets van me overneemt. Maar als ik mezelf dan tegen hem hoor praten, voelt het bijna alsof ik drie kinderen heb...”

Deze Opgebiecht komt uit Flair 49-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Valerie van der MeerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden