Opgebiecht: ‘Mijn schoonzus is laaiend, omdat ik mijn nichtje snoep geef’ Beeld Getty Images
Opgebiecht: ‘Mijn schoonzus is laaiend, omdat ik mijn nichtje snoep geef’Beeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Mijn schoonzus is laaiend, omdat ik mijn nichtje snoep geef’

Sabine (34): "Mijn broer Freek vertelde me laatst rustig en vastbesloten dat Julie, mijn nichtje, niet meer bij ons mag logeren. ‘WTF? Waarom niet?!’ vroeg ik geschrokken. Mijn schoonzus Annemare blijkt woedend omdat ik Julie soms ‘verkeerd eten’ geef, dat niet past bij hun veganistische levensstijl… Maar het kind is nog geen tien, houd op zeg!"

Activist

"Mijn broer is al zo lang ik me kan herinneren vegetariër. Dat mijn ouders en ik dat niet zijn, was vroeger nooit een probleem. Mijn moeder zorgde er altijd voor dat er voor hem een alternatief voor vlees was. We noemden hem vroeger altijd een beetje lacherig ‘onze activist’ en daar was hij trots op. Toen hij trouwde met Annemare, werd dat nog sterker. Zij is in mijn ogen echt zo’n geitenwollensokkentype, maar dat mag ik niet zeggen, want dan wordt Freek boos.

Freek werd van vegetariër veganist, samen met Annemare verbouwt hij hun eten en ze maken hun huis zo energieneutraal mogelijk. Hartstikke goed bezig hoor, maar ik heb er gewoon minder mee en ik heb er ook het geld niet voor. Bizar duur, zo’n levensstijl! Ze hebben een dochter, Julie, op wie ik stapelgek ben. Ze is acht en komt geregeld bij mijn vriend en mij logeren. Annemare stelde daar ooit wel wat voorwaarden aan."

Regeltjes

"Julie mag bijvoorbeeld geen vlees, dat snap ik best. Dat ken ik nog van Freek. Ze mag ook geen vis, oké. Maar inmiddels zijn alle dierlijke producten uitgesloten, ook zuivel. En ook E-nummers en toegevoegde suikers zijn uit den boze. Alles moet verantwoord, biologisch, ecologisch – weet ik veel. Ik heb ooit een hele lijst gehad waaraan ik me moest houden. Doe normaal, dat kind is acht! Een keer een snoepje, koekje of glas frisdrank is toch geen ramp?

Kortom, ik neem die regels al jaren met een flinke korrel zout. Ik ga toch niet mijn hele voorraadkast aanpassen als mijn nichtje komt logeren? Dus ik geef toe: Julie heeft hier vaak iets gehad wat van Annemare niet mag. Freek is er makkelijker in, dat weet ik, maar als het erop aankomt, steunt hij Annemare. Het is niet dat Julie allergisch is of dat ze bepaalde dingen niet mág eten omdat die niet goed voor haar zouden zijn. Het zijn puur de ideeën van haar moeder. Een tussendoortje is in hun ogen een stuk komkommer of een onbespoten appel."

Lees ook Opgebiecht: ‘Ik heb een patiënt geholpen met masturberen’

Kruidenheks

"Als ze hier is, staan er koekjes of dropjes. Daar heeft ze niet eens zo veel belangstelling voor. Als ze nou meteen de hele pot zou leegeten, zou ik dat heus niet toestaan. Maar een enkel dropje of stukje chocola kan toch wel? En als wij een broodje kaas eten en zij wil dat ook, houd ik dat ook niet tegen. Freek weet dat wel, maar kennelijk is het nu ook bij zijn vrouw, de ‘kruidenheks’, terechtgekomen… Zij is nu laaiend, omdat wij ons niet aan haar regels houden! Ik heb me er nooit zo druk over gemaakt, maar dit slaat alles. Julie mag hier nu niet meer logeren, omdat wij slecht voor haar zouden zijn.

Nee, ouders die alles verbieden, dat is wel gezond?! Laat Julie later als ze wat ouder is haar eigen keuzes maken, maar doe niet zo overdreven dramatisch als ze een keertje iets anders krijgt dan thuis. Ik weet dat Julie ook graag bij mij is. Ik vind het niet chill. Het liefst zou ik Annemare even goed zeggen wat ik van haar en haar idiote ideeën vind. Geen goed idee, vinden zowel mijn ouders als mijn vriend. Ik moet me dus inhouden, want ik wil mijn nichtje wel heel graag blijven zien."

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Gettyimages

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden