Opgebiecht: 'Ik zou liever een monogame relatie hebben' Beeld Getty Images
Opgebiecht: 'Ik zou liever een monogame relatie hebben'Beeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Ik zou liever een monogame relatie hebben’

Tara (33): “Bart en ik zijn zes jaar samen. We leerden elkaar kennen in het uitgaansleven. We waren wild: dancefeesten, een pilletje, drank, seks en nachten doorhalen. Dat dat allemaal voorbij is, vind ik prima. Bart kan naar die tijd terugverlangen en geeft er soms aan toe. Maar als hij nu een nacht niet thuiskomt, ben ik not amused."

“Ik ben de eerste die toegeeft dat ik ben veranderd. Ik hield erg van uitgaan, clubs en in de ochtend ergens belanden voor een afterparty. Ik nam een pilletje of een snuifje en kon weer uren mee. Het was hartstikke leuk, maar ik moet er niet meer aan denken.”

Geen verwachtingen

“In die tijd leerden Bart en ik elkaar kennen. We pasten goed bij elkaar en toch dacht ik destijds niet dat wij een toekomst hadden samen. Daar was ik niet mee bezig. Ik had meer vriendjes, hij had ook niet te klagen over belangstelling en dat was oké. We hadden geen echte verwachtingen van elkaar.

Toch bleven we elkaar opzoeken, want we waren wel graag samen. In de afgelopen zes jaar hebben we – zonder dat we er echt bij stilstonden samen een leven opgebouwd. Niet getrouwd, eigenlijk heel relaxed en ‘we zien wel’. Dat werkt voor ons. We hebben wel een koophuis samen, dus er is een samenlevingscontract. Als ik terugdenk aan zes jaar geleden, waren we andere mensen. Ik leefde echt om uit te gaan. Nu heb ik een leuke baan en neem ik mijn verantwoordelijkheden, ik zou het niet eens meer volhouden."

Meestal crasht hij bij een vriend

"Ik hoef ook geen drugs meer. Daarin is Bart anders. Hij gaat nog weleens uit met zijn vrienden en kan zich nog helemaal laten gaan. Ik moet dan niet raar opkijken als hij ’s ochtends niet naast me ligt. Meestal crasht hij bij een vriend, zei hij. Ik heb hem wel vaker op een leugen betrapt en uiteindelijk heb ik hem daarmee geconfronteerd. ‘Waarom zou je liegen als je bij een vrouw was? Van mij mag je, hoor.’ Zo stond ik erin en dat meende ik ook echt.

Hij vond het lastig om toe te geven, dus zei hij liever dat hij bij een vriend was. We hebben daarover gepraat en Bart zou er voortaan eerlijk over zijn. Hij vertelt nu waar hij was en met wie, hoewel ik het eigenlijk niet leuk vind om te horen. Waarom ik me er steeds minder goed bij voel, weet ik niet. Het is niet dat ik hem geen leuke nacht gun. Toch zou ik graag willen dat hij er net zo in stond als ik: die tijd hebben we gehad en dat mag ook weleens afgelopen zijn."

Liever monogaam

"Ik merk dat ik onrustig word als hij niet thuiskomt. Het houdt me wakker en ik lig te woelen in bed met de vraag waar hij uithangt. Ik moet de schuld natuurlijk bij mezelf leggen, ik vond het immers nooit een probleem. Als hij die behoefte had, moest ik hem daarin niet belemmeren. Bart zou het ook goed vinden als ik hetzelfde zou doen, zelfs als ik bij een andere man zou zijn. Maar daar moet ik niet aan denken, ik zou nu juist liever een monogame relatie hebben.

We zijn altijd open naar elkaar, maar nu vind ik dat moeilijk. Ik vind mijn gedachte zó niet ik. Eerder burgerlijk en truttig, dat past helemaal niet bij me. ’t Is ook moeilijk om hem dat voor te leggen, dan zou ik ineens zijn vrijheid beperken. Ik weet zeker dat hij dat niet chill vindt. Een mens kun je niet claimen, dat vonden we altijd allebei. Tijden veranderen en ik wil hem nu niet meer delen. Het wordt tijd om volwassen te worden. We hebben namelijk ook een kinderwens. Ik ben er wel klaar voor, maar alleen als hij daar net zo serieus in staat als ik.”

Valerie van der MeerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden