Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Opgebiecht > Opgebiecht: ‘Ik word zo somber van al het leed in de wereld’

Opgebiecht: ‘Ik word zo somber van al het leed in de wereld’

Opgebiecht: ‘Ik word zo somber van al het leed in de wereld’

Johanna (37): “Stapelgek kan ik mezelf maken met al mijn negatieve gedachten. Het lukt me niet meer om het leed van de wereld naast me neer te leggen. Ik ben echt geen wereldverbeteraar, maar er is zo veel heftigs om mee te dealen: covid, oorlog, vluchtelingen, klimaatcrisis, al die stijgende prijzen…Ik ben er te veel mee bezig en het stemt me heel somber.”

Somber van het nieuws

“Elke ochtend als ik wakker word, check ik meteen alle nieuwssites op m’n telefoon. Het is bij mij niet even snel scannen, ik klik door en lees alles aandachtig. Tegen de tijd dat mijn vriend wakker wordt, ben ik al van alles op de hoogte. En vaak is mijn humeur daardoor al verziekt, want je leest zelden iets leuks.

Ik lees over de oorlogs-situatie in Oekraïne en bijna elke ochtend is er wel iemand neergestoken of -geschoten. Of een kind vermist, of een of andere labiele gek heeft om zich heen staan schieten op een Amerikaanse school of in het uitgaansleven… Ik word daar zo verdrietig van.

Beelden die ik ’s avonds bij het journaal zie, zie ik ’s nachts nog voor me. Ik kan het gewoon écht niet naast me neerleggen. Ik merk dat ik steeds somberder word en dat ook mijn vriend en vriendinnen dat doorhebben. Ik ben minder vrolijk en onbezonnen dan een paar jaar geleden, maar wat kan ik doen?”

De oude, vrolijke Johanna is niet meer

“Het nieuws niet meer volgen is geen optie, ik ga niet de struisvogel uithangen. Mijn vriend heeft een tijdje geleden al gezegd dat hij vindt dat ik eens met iemand moet gaan praten. Hij maakt zich zorgen om me, misschien wel terecht. Hij kan soms wat lomp uit de hoek komen, maar meende het toen hij zei dat hij de oude, vrolijke Johanna zo mist.

Ik stond een paar jaar geleden inderdaad anders in het leven, die twee jaar coronacrisis heeft ook z’n sporen achtergelaten. Het is alsof er een grote donderwolk hangt over het leuke leven dat ik voorheen leidde. Het heeft ook grote gevolgen voor onze relatie. We wilden graag een kind. Maar toen ik tweeënhalf jaar geleden een miskraam kreeg, heeft dat me aan het denken gezet: is het niet heel stom om op deze idiote wereld nog een kind neer te zetten? Wat voor toekomst wacht hem of haar? Is het leven nog wel de moeite waard? Natuurlijk hebben we dat samen besproken.

Mijn vriend wil graag dat ik opnieuw zwanger word, maar ik heb het even on hold gezet. Ik heb het idee dat de wereld ‘op’ raakt. Hij begrijpt me wel, maar vindt het lastig dat ik alles zó somber inzie. Volgens hem heeft elke generatie zijn eigen problemen, dat hadden onze ouders ook en onze groot-ouders hebben nog de Tweede Wereldoorlog meegemaakt. ‘Als zij er indertijd net zo over dachten als jij, waren wij er niet,’ zegt hij. Daar zit wel wat in, maar toch denk ik dat de toestand in de wereld een stuk slechter is dan dertig jaar geleden.”

Lees ook
Opgebiecht: ‘Ik geef mijn vierjarige zoon nog steeds de borst’

Resetknop

“Ik weet dat ik moet uitkijken – ik geloof overigens niet dat mijn relatie gevaar loopt – want ik merk ook dat ik niet de leukste ben om mee om te gaan. Mijn vriend had kaartjes voor Pinkpop, zodat we samen weer eens een onbezorgd weekend zouden hebben. Zelfs daar was ik niet echt voor te porren. Maar we gingen wel en we hebben er ook gekampeerd en hij heeft gelukkig meerdere optredens gezien die hij top vond, maar zo’n mensenmassa benauwt me.

Pas na een paar biertjes raakte ik wat ontspannen, daarvoor zag ik overal personen van wie ik dacht: als ze maar geen gekke dingen gaan doen. In mijn hoofd zag ik beelden van de aanslag in de Bataclan voor me. Mijn vriend zei pas: ‘Ik wou dat je een resetknop had.’ Het was een grapje, maar het kwam zó bij me binnen dat ik wegkeek om mijn tranen niet te laten zien.”

Ook iets op te biechten? Stuur een mail naar flair@dpgmedia.nl

Tekst: Valerie van der Meer | Beeld: Getty Images