Opgebiecht: ‘Ik weiger mijn vriendin een alibi te geven als ze vreemdgaat’ Beeld iStock
Opgebiecht: ‘Ik weiger mijn vriendin een alibi te geven als ze vreemdgaat’Beeld iStock

Opgebiecht: ‘Ik weiger mijn vriendin een alibi te geven als ze vreemdgaat’

Tara (33): “Per ongeluk kwam ik er laatst achter dat mijn beste vriendin haar man bedriegt. Ik vond dat shocking. Ten eerste omdat ze het niet eens zelf aan mij had willen vertellen en ten tweede: vreemdgaan, ik vind dat nogal wat. Ik was haar getuige toen ze trouwde en nu dit. En dan wil ze ook nog dat ik voor haar lieg. Dat nooit!"

Vreemdgaan met een collega

"Anna en ik zaten lekker samen sushi te eten in ons favoriete restaurant. We haalden herinneringen op aan vroeger, toen we nog collega’s waren en allebei vrijgezel. In die tijd gingen we vaak samen een weekendje naar Londen. Shoppen en een goed dancefeest waren dé ingrediënten voor ons, wat hadden we altijd een lol!

Toen ik zei dat ik me de laatste keer Londen niet eens meer kon herinneren en dat ik graag nog eens samen zou gaan, reageerde zij typisch. Ik dacht: wat doet ze raar? Ze begon wat te stuntelen en kreeg een kleur. ‘Wat?’ vroeg ik. Toen kwam het hoge woord eruit: ze had me toch verteld dat ze twee maanden geleden een brainstormweekend had van haar werk? Dat was niet zo. Ze was samen met Timor – haar favoriete collega – een weekend in Londen geweest…

Ik wist niet wat ik hoorde en was echt pissed, woedend en beledigd tegelijk. Hoezo? Wij vertelden elkaar altijd alles, dacht ik. En nu dit! Ik stond op en wilde weggaan, het voelde alsof ik een klap in mijn gezicht had gekregen. Anna zei dat ik moest gaan zitten en moest luisteren, want het lag iets gecompliceerder dan ik dacht."

Vreemdgaan

"Met tegenzin ging ik weer zitten. Ze begon te vertellen over Timor. Ze had me weleens eerder over hem verteld, dat het een leuke man was en dat ze het op het werk zo goed met hem kon vinden. Nu zag ik pas dat ze smoorverliefd was op die gast. Ze sprak over hem en kreeg een blik in haar ogen die ik lang niet bij haar gezien had: haar verliefde blik.

Ik bleef kwaad en riep veel te hard: ‘Je bent getrouwd, trut!’ Ze zweeg even en begon een stuk zachter te praten. Er was meer wat ik nog niet wist. Ze bleek het al bijna een halfjaar met die Timor te doen. Niels, haar man, wist van niks. Ik zat met mijn oren te klapperen, want ik ben ook goed met Niels en zie hem bijna elke week. ‘Hallo, ik was jullie getuige, dit kun je echt niet maken!’ beet ik haar toe. Ik nam het voor Niels op, want ik vind vreemdgaan een absolute no-go.

Toen Anna wat begon te lachen, werd ik nog kwader. Mij nog uitlachen ook? Maar dat bleek het niet te zijn, er was nóg meer wat ik niet wist. Ook Niels bleek geheimen te hebben, Anna was erachter gekomen dat ook hij weleens met een ander was geweest. Twee keer zelfs. WTF?! Ik wist echt van niks en dacht dat hun huwelijk net zo steady was als het mijne."

Lees ook Opgebiecht: ‘Ik wil geen pleaser meer zijn in mijn relatie’

Alibi

"Die avond werd niet meer leuk, ik bleef flabbergasted. Het ergste vond ik dat ze me niet eerder in vertrouwen had genomen, ik vertel haar namelijk wél alles. Ze moet veel verdriet hebben gehad toen zij het vreemdgaan van Niels ontdekte, dan had ze toch naar mij kunnen komen voor troost en steun? Dat deed pijn. We gingen altijd door dik en dun samen en dan hoor je dit.

Door haar verhaal over Niels ging ik er wel anders naar kijken, maar ik keur het toch niet goed. Dat zij tegen elkaar liegen, vind ik al niet kunnen, maar in de liefde gelden andere regels dan in vriendschap. Dat ze tegen mij liegt, pik ik niet. Zo zijn wij nooit geweest. Toen ze later op die avond zei dat ze me graag soms als dekmantel wilde gebruiken en of ik af en toe een leugentje wilde vertellen tegen Niels, was ik er klaar mee. De woede stoomde uit mijn oren! Ik ga haar toch niet een alibi geven als zij vreemdgaat? Het idee!

Ik ben opgestaan, heb mijn jas gepakt en ben weggegaan zonder te betalen. Ik heb er niet eens bij nagedacht. De excuses van Anna kwamen dezelfde avond per app, omdat ik weigerde haar telefoontjes op te nemen. Natuurlijk is en blijft ze mijn vriendin, maar ik heb even wat afstand nodig om dit te verwerken. Ik ben echt geen heilige, maar ik kan dit niet zomaar naast me neerleggen.”

Dit artikel stond eerder in Flair 15-2020. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair. Wil je een editie (na)bestellen? Dat kan hier.

Beeld: iStock

FlairiStock

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden