Halfzus Beeld GettyImages
HalfzusBeeld GettyImages

Opgebiecht: ‘Ik moet jou ook iets vertellen: je hebt een halfzus’

Caroline (39): "Negentien jaar geleden vertelde ik mijn moeder op een ochtend aan de ontbijttafel dat ik een slecht cijfer had gehaald voor Spaans. Zij antwoordde met: ‘Ik moet jou ook iets vertellen. Je hebt een halfzus.’ Ze zei het terloops, als een mededeling."

"In de jaren zeventig studeerde mijn moeder in Zwitserland en werd ze onbedoeld zwanger. Haar vriendje ging er vrijwel direct vandoor."

Alleenstaande tienermoeder

"Vol schaamte biechtte ze het op aan haar vader, die wilde dat ze meteen terugkwam naar huis. Ze kwam uit een streng katholiek gezin; een alleenstaande tienermoeder was een schande. Haar vader zou een baantje voor haar regelen, waarna ze in het geheim kon bevallen. Mijn grootouders woonden destijds in het buitenland, dus niemand in Nederland hoefde het te weten. Mijn opa hield het ook stil voor mijn oma."

In het geheim bevallen

"In 1975 beviel mijn moeder van Natascha. Ze was toen net twintig. Omdat er geen vader in beeld was, besloten zij en mijn opa Natascha af te staan. Na drie weken in een weeshuis werd ze geadopteerd. De hele periode was erg traumatisch voor mijn moeder; ze kan er nog steeds amper over praten. ‘Zo was het nu eenmaal,’ zegt ze erover.

Na drie jaar kreeg mijn moeder de kans om Natascha terug te nemen. Maar dat vond ze té hartverscheurend. Ze was nog steeds alleen en wilde het meisje niet weghalen bij haar adoptieouders."

Tweede kind

"Vijf jaar later leerde mijn moeder mijn vader kennen en werd ik geboren. Hoewel ik enig kind ben, voelde ik dat er iets niet klopte. Ooit las ik op mijn geboortepapieren de mysterieuze woorden ‘tweede kind’. Ik was toen achttien. Ik ging ermee naar mijn vader die het wegwuifde, hoewel hij op de hoogte was van Natascha’s bestaan.

Later zat mijn moeder een keer huilend met mijn vader in de studeerkamer. Het bleek dat Natascha contact had gezocht. Pas twee jaar later kwam de ochtend dat mijn moeder me alles vertelde. In eerste instantie was ik blij. Mijn intuïtie dat er iemand in mijn leven miste, klopte. Natascha en mijn moeder hadden elkaar inmiddels ontmoet."

Halfzus Natascha

"Diezelfde avond had ik mijn halfzus aan de telefoon. Het was een vrolijk gesprek. Ze kwam op bezoek en vertelde geëmotioneerd dat ze als kind erg was gepest. ‘Jouw moeder heeft je bij het vuilnis gezet’, dat soort dingen. Ik voelde me schuldig: ik was wél liefdevol opgevoed door mijn moeder, dat had ik haar ook zo gegund. Natascha had een goede band met haar adoptieouders, maar voelde zich altijd afgewezen. Ze had geen idee waarom ze was afgestaan."

Opnieuw contact

"Na onze ontmoeting volgde een radiostilte. Het werd haar te veel. Een paar jaar later stuurde ik haar via Facebook een bericht en kregen we opnieuw contact. De tweede keer dat ik haar zag, hebben we veel gepraat. Ik vertelde over het verleden van onze moeder, die graag een groot gezin had gewild, en hoe alles anders was gelopen.

In mei dit jaar was Natascha op mijn bruiloft. Daar ontmoette ze de rest van de familie. Het was een warm welkom, ze wist niet wat haar overkwam. Afgelopen zomer hadden we ons eerste zussenuitje. Het voelde ontspannen en vertrouwd. Ik heb nu écht een grote zus."

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden