alcoholprobleem Beeld Getty Images
alcoholprobleemBeeld Getty Images

PREMIUM

Opgebiecht: ‘Ik heb een alcoholprobleem, thuiszitten zonder te drinken is een martelgang’

Maaike (32): “De huisarts heeft geconcludeerd dat ik ‘een stoornis heb in het gebruik van alcohol’. Dat zijn nette woorden voor het feit dat ik veel te veel drink, mijn huis laat verslonzen, onverantwoorde risico’s neem en mijn lijf en mijn leven stukje bij beetje verwoest.”

“Een alcoholprobleem noemen ze het niet meer, dat is ouderwets taalgebruik. Maar die ouderwetse term vat precies samen wat er aan de hand is: ik heb problemen met en door alcohol. En dat wist ik natuurlijk wel, maar nu ik het uit zijn mond hoor is het echt. Er worden vervolgafspraken gemaakt om ‘de situatie’ onder controle te krijgen. En de boodschap is doodsimpel: probeer minder te drinken, maar voor mij is het een enorme opgave.”

Problemen met en door alcohol

“Drinken deed ik altijd al graag. Mijn ouders zijn niet vies van een drankje en op zondag werd er bij ons thuis voor de lunch al geborreld. Op de middelbare school vonden mijn ouders het oké als ik af en toe wat dronk en in mijn examenjaar stond ik standaard op vrijdag en zaterdag in de kroeg.

Tijdens mijn studietijd namen de drinkmomenten toe. In ons studentenhuis was altijd wel een reden om het op een zuipen te zetten en niemand keek raar op als je opstond met een kater. Een college kon ik wel missen en mijn bijbaantje kon ik ook wel op halve kracht. Alleen een maagzweer deed vermoeden dat er iets niet klopte. Stress, dacht de huisarts toen. Het was de drank, weet ik nu.

Ik begon ooit met drinken omdat ik het sociale component leuk vond, maar tegenwoordig drink ik om het drinken. Als ik uit mijn werk kom, schop ik mijn schoenen uit en schenk ik een glas wijn in. Rond negen uur is de fles wijn op en moet ik kiezen: ga ik naar bed, drink ik thuis verder of ga ik naar de kroeg.

Thuiszitten zonder te drinken is een martelgang voor me. De hele avond verlang ik naar meer. Naar de warmte en geborgenheid die de roes me geeft. Anderen halen dat misschien uit een liefdevolle relatie, maar die heb ik niet. En de kopjes van mijn lieve spinnende kat geven me niet het gevoel dat ik zo mis.”

Drinken om het drinken

“Tijdens mijn eerste baan liep het drinken uit de hand. Ik ben vertegenwoordiger en op de plekken waar ik werk, vloeit de drank rijkelijk. En de beste deals - dat weet iedereen - sluit je niet aan de onderhandelingstafel, maar in de kroeg of op de sluitborrel van een beurs. En dan tel je niet mee met een glas spa rood in je hand. Zolang ik mijn targets haal is mijn baas tevreden en vindt hij het prima als ik uitslaap na zo’n avond ‘werken’.

Uit ervaring weet ik dat mijn baas het niet prima vindt als ik afspraken en omzet mis. Daar waarschuwde hij me een jaar geleden voor. ‘Het maakt me niet uit hoe je het doet, maar get your shit together, Maaike,’ zei hij toen. En dat ging best goed, tot nu.

Vorige week heb ik iets stoms gedaan, iets waarvan ik weet dat het mijn leven voorgoed gaat veranderen. Op weg naar het werk ben ik met de bedrijfswagen op een file ingereden. Wat er precies is gebeurd, weet ik niet meer, ik was denk ik nog niet helemaal bij na een lange nacht in de kroeg. Misschien ben ik in slaap gevallen. Misschien scheen de zon in mijn ogen.

Wat ik zeker weet, is dat er een aantal auto’s beschadigd is en dat ik 1,8 promille blies bij de agent die op het ongeluk af kwam. En 1,8 promille is veel. Zo veel dat ik nu onder de loep lig bij justitie en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Mijn baas heeft me geschorst. Ik moet orde op zaken stellen en zorgen dat ik mijn rijbewijs kan houden, anders ben ik mijn baan kwijt.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden