Wintersport Beeld Getty Images
WintersportBeeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Ik haat die wintersport met mijn schoonfamilie’

Eline (34): “In mijn schoonfamilie is het de gewoonte om met z’n allen op wintersport te gaan met de jaarwisseling. Mijn schoonouders huren een chalet in Zwitserland en betalen de hele vakantie: skipassen, eten, alles. Superlief, maar ik vind het vreselijk.”

“Vanaf het moment dat Hans en ik verkering hadden, mocht ik mee. We waren nog maar net verliefd en helemaal niet zo serieus. Spannend dus, ook omdat ik nooit op wintersport was geweest. En dan meteen met je nieuwe vriend, zijn broer, zus en aanhang en je kersverse schoonouders…”

Samen oud en nieuw

“Ik werd met open armen ontvangen in de familie. De ouders van Hans zijn top. Heel lieve mensen, er valt niks op ze aan te merken en inmiddels hou ik veel van ze. Ze claimen ons niet, doen nooit een beroep op ons, het enige wat elk jaar vaststaat: samen op vakantie met oud en nieuw. Die eerste keer vond ik vet. Niet zozeer vanwege de sneeuw of het skiën, maar vanwege de warmte en gezelligheid binnen de familie. Ze kunnen allemaal goed met elkaar opschieten.”

Niet mijn ding

“Hans en ik zijn inmiddels getrouwd en hij is de liefde van mijn leven, maar dat kan ik over wintersport niet zeggen. De eerste keer kreeg ik privélessen en kon ik redelijk overeind blijven op mijn ski’s. In de jaren erna ontdekte ik dat wintersport gewoon écht niet mijn ding is. Ik haat kou, en skiën hoeft van mij ook niet. Bovendien zal ik nooit zo goed worden als de anderen, dus ik voel me ook een kneus op die latten.”

Schoonouders kwalijk nemen

“Hans weet dat natuurlijk, we bespreken alles. Een paar jaar geleden vroeg ik hem of hij het erg zou vinden als ik niet meer mee zou gaan. Hij zei dat hij er wel overheen kwam, maar dat zijn ouders het me waarschijnlijk wel kwalijk zouden nemen. Ook vond hij het niet leuk om met de jaarwisseling niet samen te zijn. Voor mij was dat reden genoeg om er niet meer over na te denken: ik ging gewoon mee. Daarna kwam corona en konden we niet. Heerlijk! Alleen is mijn weerzin sindsdien nog meer gegroeid.”

In het gips

“Ik heb het veel te ver laten komen door nooit te zeggen dat ik het afschuwelijk vind. Ik had het er laatst over met een vriendin en voor de grap zei zij: ‘Kom maar langs.’ Maaike werkt in de gipskamer van een ziekenhuis. Ik vond het een top idee! Een paar dagen voor vertrek onhandig vallen en daardoor in het gips moeten, een betere vrijbrief bestaat er toch niet? Maaike lachte zich rot toen ik zei dat ik het wilde en dat ik het meende. Zij is wel in voor zoiets, ik kan op haar rekenen als het om geheimhouding gaat.

Maar Hans? Ik kan het hem niet vertellen, want hij zou boos zijn. Tegen hem heb ik nog nooit gelogen. Ik ben keihard aan het twijfelen. Kies ik voor mezelf en durf ik hiervoor te gaan of speel ik net als altijd een week mooi weer en ga ik mee om niemand te kwetsen?”

Deze Opgebiecht komt uit Flair 51/52-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Valerie van der MeerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden