boos Beeld Getty Images
boosBeeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Ik haat de vriend van mijn beste vriendin’

Louise (35): “Ik vind het echt zo’n lastige situatie: ik heb een gruwelijke hekel aan de vriend van Maria, mijn beste vriendin. Zij weet dat inmiddels en ik weet ook dat zij ongelooflijk veel van hem houdt. Dat is de reden dat ze werkelijk álles van hem pikt en daar kan ik niet bij.”

Bijna ziekelijk

“Misschien heb ik nog nooit zo absurd veel van iemand gehouden dat ik diegene alles zou vergeven, maar in het geval van Maria en Dennis is het bijna ziekelijk. Ik zie dat hij haar honderd procent verkeerd behandelt, over haar heen loopt en haar zelfs vernedert in het bijzijn van anderen. Maria laat dat gewoon gebeuren.

Ik kan het niet nalaten om er steeds iets van te zeggen en dan geeft ze me soms gelijk, maar ze doet er helemaal niks aan. Omdat ik vaak kritiek heb op Dennis, heeft ze me gevraagd om daarover mijn mond te houden. Kortom: ik mag toekijken terwijl zij verdriet heeft en daar baal ik enorm van. Beste vriendinnen zijn er toch voor elkaar? Ik wil haar alleen maar helpen.

Ze komt wel bij me uithuilen, maar ik mag dan vooral niks naars over hem zeggen, want dan is ze beledigd. Ik kan mijn mond natuurlijk niet houden en daarom ben ik ook bang dat onze vriendschap ooit stukloopt door hem. Dennis is een foute gast. Maria kreeg zo’n vijf jaar geleden een stiekeme relatie met hem, hij was toen nog getrouwd. Dat vond ik al geen succesverhaal, maar zij was zeker van haar zaak. Dennis zou scheiden en verdergaan met Maria, beweerde hij.”

Ik haat hem

“Dat kan natuurlijk, je kunt de liefde van je leven tegenkomen terwijl je bezet bent. Hij heeft haar vanaf het begin gezegd dat hij weg zou gaan bij zijn vrouw, maar dat heeft nog vier jaar geduurd. Al die tijd hield ie Maria aan het lijntje en ging zij daarin mee. De scheiding werd uiteindelijk in werking gezet door de vrouw van Dennis, toen zij ontdekte dat hij vreemdging. En, houd je vast, niet met Maria maar met een ander!

Dus hij had nóg een vriendin! Dat kwam ook bij Maria terecht en die was stuk van verdriet. Toch maakte ze het niet uit en bleef ze Dennis zien. Dat begrijp ik écht niet; waar is je eigenwaarde dan? Gekmakend! Dennis is even van de radar geweest na zijn scheiding. Zelfs Maria wist toen niet waar hij was en waar ze aan toe was. Totdat hij een keer ’s nachts bij haar aanbelde, zij hem binnenliet en hij nooit meer is weggegaan.

Ze wonen nu samen in haar flatje, dat is veranderd in een vuilnisbelt: Dennis drinkt veel, gebruikt drugs en doet helemaal niks. Hij werkt niet, hangt de hele dag op haar bank en commandeert haar. En zij doet álles voor hem. Ik ben toch geen goede vriendin als ik toekijk hoe hij haar meesleurt de ellende in? Ik wil haar echt niet kwijt…”

Deze Opgebiecht komt uit Flair 08-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Valerie van der MeerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden