Wijn Beeld Getty Images
WijnBeeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Ik drink elke avond een hele fles wijn’

Marit (34): “Ik voelde me al een tijdje niet zo lekker. Daarom ging ik naar de huisarts voor een bloedtest, waaruit bleek dat ik met een vitaminetekort kampte. Niet ernstig en makkelijk te verhelpen, dus er gingen nog geen alarmbellen rinkelen. Totdat mijn huisarts terloops nog even iets meldde over hoge leverwaarden…”

“De huisarts ging het hele rijtje langs waarop getest was. Vitamine B en C waren oké, maar ik had wel een flink vitamine D-tekort. Het was heel goed mogelijk dat mijn moeheid daarvandaan kwam, zei de huisarts.”

Ik drink te veel

“Toen vroeg hij ineens: ‘Drink jij veel? Vanwege de verhoogde leverwaarden.’ Ik schrok een beetje. Wist zelf het antwoord niet eens. Drink ik veel? Nee, niet zo heel veel, dacht ik. Ik ben geen alcoholist, of zo. Maar ik drink wel dagelijks. Tegen mijn huisarts zei ik: ‘De laatste tijd heb ik misschien wat te veel feestjes gehad. Maar dat is een uitzondering, hoor. Ik drink normaal wel, maar niet veel.’ Hij ging er verder niet op in, schreef me vitamines voor en daarmee was het onderzoek klaar.

Maar zelf ging ik er wel over nadenken. Eigenlijk drink ik misschien best veel. Het is niet gek als er bij mij een fles wijn doorheen gaat op een avond. En nee, die deel ik niet, want ik ben alleen. Ik heb geen vaste relatie en geen kinderen. En dit klinkt misschien heel stom: ik houd niet van frisdrank of sapjes. Die drink ik eigenlijk nooit. Koffie hoeft van mij ’s avonds ook niet. Dus dan blijft er weinig anders over dan een wijntje.

Ik kom thuis uit het werk, schenk een glas in en ga koken. Dan nog twee glazen bij het eten en later op de avond nog een. Het stomme is: ik heb dat zelf nooit zo gezien als te veel drinken. Ook echt nooit bij stilgestaan. Ik heb ’s ochtends ook nooit een kater, of zo. Ja, behalve als ik echt flink heb gedronken met vrienden. Maar als ik alleen thuis ben en ik drink wat, dan heb ik de volgende dag nergens last van.”

Lastig om te stoppen

“De bloeduitslag verontrustte me wel. Toen mijn beste vriendin Loes vroeg wat de dokter zei over de bloedtest, begon ik over het vitaminetekort. Later vertelde ik ook dat de leverwaarden wat hoog waren. Ze schrok daarvan en wees me erop dat het geen kwaad kon om eens wat minder te drinken. Tuurlijk, zei ik, dat was ik al van plan.

Ik besloot om een week geen druppel te drinken. Dat lukte een dag. Op dag twee ging ik onverwachts na het werk wat drinken met collega’s en dan ga je ook niet aan het water. Dag drie ging me prima af zonder drank en op dag vier begon het weekend. Dan ga ik vaak uit met vrienden, dus dan mag er gedronken worden.

Weet je wat het stomme is? Nu ik erop let, merk ik dat ik voor elke gelegenheid een excuus verzin. Drukke dag op het werk? Even tot rust komen met een wijntje. Woorden met een vriend? Zeur niet zo man, hup, een wijntje. Zo ga ik maar door. Ik zie zelf het kwaad er nog steeds niet zo van in, behalve dat het slecht is voor mijn gezondheid.

Om erachter te komen of ik echt te veel drink, heb ik op internet meerdere testen gedaan en eerlijk ingevuld. Nou ja, het zal je niet verbazen dat elke test liet zien dat ik inderdaad te veel drink. Steeds lees ik dat ik moet uitkijken, omdat het gevaarlijk kan zijn voor je lever, hersenen, hart en ga zo maar door. Elke uitslag is hetzelfde: alcohol drinken is een gewoonte geworden. Klopt, denk ik dan. En meestal lach ik het dan weg. En ja, schenk ik wat in.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Rianne SepersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden