Opgebiecht: 'Ik ben bang dat mijn vriend opnieuw ontspoort' Beeld Getty Images
Opgebiecht: 'Ik ben bang dat mijn vriend opnieuw ontspoort'Beeld Getty Images

Opgebiecht: ‘Ik ben bang dat mijn vriend opnieuw ontspoort’

Faith (30): “Mijn vriend is op jonge leeftijd in aanraking gekomen met verkeerde types en dat heeft ervoor gezorgd dat hij in het criminele circuit terechtkwam. Hij heeft zelfs twee keer vastgezeten en heeft een strafblad. Hij zegt dat hij toen een ander mens was en dat geloof ik. Hoewel ik dat soms nog wel lastig vind.”

“Ik ben gek op Daan, hij is gek op mij en we zijn al twee jaar samen. Het gaat goed tussen ons. Toen ik hem nog niet zo lang kende, vond ik vooral zijn eerlijkheid bewonderenswaardig. Er was nog niks tussen ons gebeurd toen hij me vertelde dat hij de nodige bagage had; dingen uit zijn verleden waar hij niet trots op was. Natuurlijk schrik je als iemand dat zegt.”

Ontspoord

“Ik was al aan het bedenken wat het zou kunnen zijn. Vast niet iets heel vreselijks, dacht ik, daar leek hij me te zachtaardig voor. Oplichting? Diefstal? Geld witwassen? Maar dat was het niet. Hij zat in de softdrugs en is jarenlang dealer geweest. Eigenlijk is hij als tiener flink ontspoord. Altijd aan het blowen en ‘kleine criminaliteit’ zoals ze dat noemen: fietsen jatten, winkeldiefstal, geld stelen van z’n ouders.

Hij vertelde dat hij twee keer van school is gestuurd en zelfs een jaar uit huis is geplaatst en in een gesloten jeugdinstelling heeft gezeten. Hij had meerdere keren gezworen niet in zijn oude, foute gewoonten terug te vallen en zijn ouders hebben hem altijd gesteund en onderdak gegeven als het nodig was. Toch is het een paar keer opnieuw misgelopen. Het was me duidelijk dat Daan geen lieverdje is geweest. Maar ik vind dat iedereen een nieuwe kans verdient, zeker als je zo eerlijk bent als hij.”

Op mijn hoede

“Ik vroeg hem waarom hij alles meteen op tafel gooide en of hij niet bang was dat het tegen hem zou werken. Dat had hij dus al vaker meegemaakt en juist daarom wilde hij het nu anders aanpakken. Eerlijk zijn, zodat ik niet voor nare verrassingen kwam te staan. En voorkomen dat ik het op een andere manier te weten zou komen. Ik vond dat een moedige zet. Openheid, hoewel ik daar op had kunnen afknappen. Dat deed ik niet – integendeel.

Ik zag een sterke man die ik op zijn woord geloofde en die duidelijk een ander pad was ingeslagen. Ik werd alleen maar verliefder. Daarna ging het snel, inmiddels woon ik praktisch bij hem in. We hebben allebei een baan en financieel gezien redden we alles best, er is geen reden om te denken dat mijn vriend opnieuw zou kunnen ontsporen. Toch ben ik op mijn hoede.”

Weer de fout in

“Mijn ouders en vriendinnen heb ik niets verteld. Daan is veranderd, dus waarom zou ik zijn verleden ter sprake brengen? Dat levert alleen maar vooroordelen op, want zelfs ik heb daar nu last van. Die keer dat ik onverwacht langskwam en hij een jointje zat te roken; daar schrok ik van, terwijl ik weet dat dat niks voorstelt.

Of toen er een vreemde fiets tegen het raam stond. Van een vriend, zei Daan, hij had ’m even geleend de avond ervoor. Maar toen ik zag dat er geen gewoon slot op zat, dacht ik: gejat! Het bewijs dat hij de waarheid sprak kreeg ik diezelfde middag, toen zijn vriend die fiets kwam halen. Daan begreep mijn twijfels, maar ik baalde ervan. Die jongen licht mij in over álles en dan begin ik te twijfelen. Onuitstaanbaar. Ik heb hem nog nooit op een leugen betrapt, maar ben zo bang dat ergens in hem nog die oude, foute Daan zit.”

Deze Opgebiecht stond eerder in Flair 28-2022.

Valerie van der MeerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden