Vrouw peinzend  Beeld Getty Images
Vrouw peinzendBeeld Getty Images

PREMIUM

Opgebiecht: ‘Hij dumpte me toen hij hoorde dat ik onvruchtbaar ben’

Esmée (31): “Het was een vervelende, toevallige samenloop van omstandigheden. Justin en ik kwamen op de fiets bij mijn appartement aan. Ik zwaaide naar mijn buurman Bas die buiten stond, waarna hij ons wenkte om even binnen te komen. Justin kende hij inmiddels van gezicht, want hij was vaak bij me. We liepen met Bas mee naar binnen, waar zijn vrouw zat. Ze hadden groot nieuws: ze was zwanger.”

“Top, heel blij voor ze! Om het te vieren, proostten we en wensten we ze veel geluk en een goede zwangerschap.”

Heel ongemakkelijk

“We zaten nog wat te kletsen, toen Bas voor de grap zei: ‘Als jullie nou ook wat haast maken, kunnen we ze om de beurt naar school brengen.’ Justin lachte en ik schudde automatisch van nee. ‘Dat zit er helaas niet in,’ zei ik, ‘ik kan geen kinderen krijgen.’

Justin keek me geschrokken aan en Bas bood me snel zijn excuses aan voor zijn opmerking: ‘Sorry, dat wist ik niet…’ Alles viel even stil, het was een heel ongemakkelijk moment.

Toen we even later in mijn appartement waren, begon Justin er meteen over. Hij vond het heel naar en had dit nieuws liever niet zo gehoord. Duh, dat gold voor mij ook! Ik vond het óók super ongemakkelijk en had het hem liever zelf verteld. Maar we hadden pas een halfjaar een relatie en gingen lekker samen, maar zó serieus was het nog niet. We hadden nog amper over de toekomst gesproken, zaten nog volop in de ontdekkingsfase.”

Onvruchtbaar

“Ik vertelde hem het verhaal van mijn onvruchtbaarheid. Over mijn uit de hand gelopen blindedarmontsteking, omdat ik ermee door was gelopen. Uiteindelijk zat die blindedarm verkleefd aan mijn eierstokken en kreeg ik er een buikvliesontsteking overheen. Ik mag blij zijn dat ik het kan navertellen, maar ben daardoor wel onvruchtbaar geraakt.

Het verhaal maakte indruk op Justin, zijn aanvallende houding verdween. Ik gooi dit verhaal nooit meteen op tafel, omdat het een vervelende tijd uit mijn leven was. Tuurlijk had ik het hem uiteindelijk verteld, maar dat moment was nog niet voorbijgekomen. Het is voor mij ook pijnlijk; ik wil mijn hele leven al moeder worden. En dat ik zelf geen kind kan krijgen, heeft mijn kinderwens niet weggenomen.”

Heeft zo moeten zijn

“In mijn hoofd zijn andere opties, zoals adoptie, ook nog lang niet uitgesloten. Maar dan wel in een steady relatie en zo ver waren wij nog niet. En zo ver zijn we ook nooit gekomen, want nog geen week later werd ik gedumpt door Justin. Boven aan zijn verlanglijstje stond het vaderschap, zei hij. Daarnaast was hij boos dat ik dingen voor hem had achtergehouden.

Nu denk ik: het heeft zo moeten zijn, want hij heeft zich wel van zijn eikeligste kant laten zien. Een kant die ik nog niet kende; lomp en bekrompen. Dus ik weet: het is goed zo. Dit is niet de man met wie ik de rest van mijn leven wil delen. Ik ben blij dat mijn ogen geopend zijn, maar het is me wel enorm tegengevallen. Zo’n reactie had ik nooit verwacht. Wat kun je je in iemand vergissen.”

Deze Opgebiecht komt uit Flair 46-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Valerie van der MeerGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden