Opgebiecht: ‘In elke man zoek ik een vader voor mijn kinderen’ Beeld
Opgebiecht: ‘In elke man zoek ik een vader voor mijn kinderen’

Joyce (37): ‘In elke man zoek ik een vader voor mijn kinderen’

Joyce (37): 'Als je me vroeger had gevraagd hoe mijn leven er op deze leeftijd uit zou zien, dan had ik ongetwijfeld ingezet op een man en minstens twee kinderen.”

“Daar is niks van terechtgekomen. Ik heb relaties gehad, maar ze liepen altijd anders dan verwacht. Die kinderwens is nu een obsessie aan het worden. Als ik iemand ontmoet, denk ik alleen maar: zou hij geschikt zijn als vader?'

37 en alleen

"Mijn grootste probleem nu is dat ik al 37 ben. Het idee dat ik straks te oud ben om kinderen te krijgen, knijpt mijn keel dicht. Ik wil niets liever dan moeder worden en dat speelt een steeds grotere rol in mijn leven. Het leven loopt soms anders dan je wil en daar kan ik over meepraten. Niet dat ik een sneu geval ben, hoor. Ik heb met drie verschillende mannen samengewoond, dus misschien denk je: je hebt je kans wel gehad. Dat is niet zo.

Mijn grote liefde René stierf toen we drie jaar samenwoonden. Hij was pas 28 toen hij overleed aan leukemie. Onze relatie klopte, ik denk dat wij waren voorbestemd, want ik heb me nooit zo fijn gevoeld bij en met iemand anders. We leken gemaakt voor elkaar, ik wist zeker dat het voor eeuwig was, maar hij werd bruut uit het leven gerukt."

Grote kinderwens

"Na jaren van rouw kwam Nick in mijn leven. Het was heerlijk toen ik merkte dat ik weer verliefd kon worden. Ik leefde in de illusie dat we het goed hadden en met Nick zag ik mezelf ook wel een gezin starten. Totdat ik erachter kwam dat hij vreemdging. Dag Nick!

Mijn laatste lange relatie was met John. Wij zijn twee jaar geleden uit elkaar gegaan. Niet met ruzie, maar wel met andere verwachtingen. John wilde vader worden en daar hadden we ook al over gesproken. Maar door ontwikkelingen van buitenaf – hij had gedoe met zijn werk, later werd hij opgeslokt door zijn zieke vader – schoof hij het vaderschap steeds verder voor zich uit. Allemaal heel logisch, maar mijn biologische klok kan ik helaas niet even stilzetten.

Uiteindelijk zijn we in goed overleg uit elkaar gegaan. Geen gedoe, het was allemaal zo geregeld, maar we zien elkaar ook niet meer. En daar sta ik nu. Een paar serieuze relaties achter de rug en nog steeds die kinderwens die alsmaar groter wordt."

Jaloezie

"Mijn broer heeft twee kinderen waar ik verzot op ben. Ik ben hun favoriete tante en van mij mogen ze altijd komen logeren – en dat doen ze ook vaak. Ik vind het superleuk, maar tegelijkertijd zo confronterend. Veel vriendinnen hebben ook kinderen en het is niet mooi van me, maar ik ben jaloers op ze.

Feit is dat ik dus met mijn kinderwens aan de slag moet. Hoe? Natuurlijk weet ik van het bestaan van spermabanken, maar ik vind dat toch een drempel! Het strookt niet met alle, ergens toch wel romantische, gedachten die in mijn hoofd zitten over hoe het ouderschap hoort te zijn. Man, vrouw, zo verliefd dat ze dat bezegelen met een kind. Noem me gerust ouderwets, het interesseert me niet, maar dat is altijd mijn droom geweest. Hoewel ik nu weet dat dat niet altijd realistisch is. Ik weet dat ik liever een kind heb dan een relatie, dus dat staat bij mij nu op nummer een."

Gezocht: vader voor kinderen

"Ik hinkel op veel verschillende gedachten. Moet ik een gewone vriend vragen om vader te worden van mijn kinderen? Ik heb een goede homo-vriend die ook een kinderwens heeft. Dat zou misschien kunnen, maar ik vind het nogal wat.

Soms denk ik: waarom ga je niet helemaal los op Happn? Ik heb weleens wat gedatet, maar om dan meteen onbeschermde seks te hebben in de hoop zwanger te worden? Ik zou me daar toch wel heel bezwaard bij voelen. Handig is het ook niet, wie weet wat je oploopt.

Weet je wat zo stom is: ik kan niet eens normaal meer een man ontmoeten zonder te denken: potentiële vader? Het is een obsessie. De afgelopen jaren heb ik wel wat dates gehad. Ik ben op zo’n avond alleen maar aan het checken of de man tegenover me een geschikte vader is. Absurd! En dan? Je halsoverkop in een relatie storten en binnen een jaar zwanger? Het klinkt belachelijk, maar ik zou er op dit moment nog voor kiezen ook.”

Dit artikel stond in Flair 32-2020. Wil je een editie bestellen (of nabestellen)? Dat kan hier.

Valerie van der Meer

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden