Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Zonneallergie voorkomen doe je zo!

Zonneallergie voorkomen doe je zo!

Zonneallergie voorkomen doe je zo!

Er zijn steeds meer mensen die door de zon huidproblemen zoals zonneallergie krijgen. Je kunt je beschermen tegen de zon door het gebruik van zonnebrandmiddelen en door met mate te zonnen. Maar wist je dat je je ook kunt beschermen door bijvoorbeeld veel wortels te eten?

Wat is zonneallergie?

Wortels bevatten carotenoïden, deze stoffen bevorderen de omzetting van melanine in pigment. Pigment zit in je huid en is je natuurlijke bescherming tegen de zon. Het werkt als een filter die je huid beschermt tegen de schadelijke inwerking van het zonlicht. Andere natuurlijke bronnen van carotenoïden zijn: boerenkool, spinazie, peulvruchten, pompoen, mango en gele paprika.

Symptomen

Zonneallergie zijn vaak rode, pijnlijke en/of jeukende huiduitslag op lichaamsdelen die blootgesteld zijn aan de zon. Denk aan je handen, onderarmen, hals, oren en voeten. De huiduitslag kan zich voordoen als kleine jeukende blaartjes of blaasjes. De uitslag kan ontstaan tijdens het zonnen maar ook soms pas enkele dagen later. Na een paar dagen verdwijnt de uitslag weer vanzelf en zie je er niets meer van.

Hoe kun je zonneallergie voorkomen?

Omega-3 vetzuren uit visolie en het omega-6 vetzuur GLA verminderen ontstekingsreacties in de huid. Deze reacties krijg je als je huid beschadigd raakt zoals dat gebeurt bij teveel in de zon zitten. Als je voordat je de zon in gaat deze supplementen inneemt, vermindert de ontstekingsreacties (= allergie). Omdat inname van extra essentiële vetzuren de behoefte aan anti-oxidanten vergroot, krijg je het beste resultaat om ze gecombineerd te gebruiken. Dit kan helpen om zonneallergie te voorkomen.

Wat belangrijk is, is dat mensen met zonneallergie gedurende het voorjaar hun huid laten wennen aan de zon. Zorg wel dat je de huid alsnog goed insmeert. Ook kun je door middel van lichttherapie je laten blootstellen aan een kunstmatige lichtbron.

  • Een handige spray voor huidjes die last hebben van zonne-allergie is de La Roche Posay Anthelios Dermo Pediatrics Spray SPF50. Deze zonnebrand beschermt en verzorgt de huid tegelijkertijd en is waterbestendig. (€ 19,43 – verkrijgbaar via yourskin.nl)
  • Ook aan te raden: Eucerin Sun Allergy Protection Crème-Gel SPF 25. Deze crème zorgt voor een minder hevige uitslag dan normaal, trekt snel in, plakt niet en bevat ook geen parfum.
  • Je kunt ook kiezen voor een homeopathisch geneesmiddel, Urtizon Complex Korrels, geschikt voor iedereen die last heeft van zonneallergie. Het zorgt ervoor dat de uitslag niet ontstaat en het heeft een verlichtende werking. Laat de korrels smelten onder je tong. Gebruik het na of voor het zonnen.
  • Last van zonneallergie? Haal komkommer in huis. Het helpt natuurlijk niet zonneallergie te voorkomen, maar werkt wel heerlijk verkoelend zodat je niet gek wordt van de jeuk als je wél last hebt van zonneallergie.

 

Zonneallergie voorkomen, wat doe jij om jezelf te beschermen?

Lees ook:
Hoe lang is zonnebrand houdbaar?
Warmteuitslag tussen de benen
– Nóóit meer last van muggen (trucje!)