Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Meer geld, meer schoenen… Zo word je tevreden!

Meer geld, meer schoenen… Zo word je tevreden!

Meer geld, meer schoenen…  Zo word je tevreden!

We hebben bijna alles. En toch zijn we zelden tevreden. Het kan altijd mooier, beter en gelukkiger. Hoe voorkom je dat je niet kopje onder gaat in je zoektocht naar het grote geluk en ook gewoon eens tevreden kunt zijn met wat je al hebt?

Meer geld, meer schoenen, meer…

Tevreden zijn met wat je hebt. Het klinkt zo heerlijk makkelijk. Maar zie maar eens tevreden te zijn met je huidige schoenencollectie als in je inbox de zoveelste sale wordt aangekondigd. Dat je er echt al meer dan genoeg in je kast hebt staan en zelfs vorige week nog een nieuw paar hebt kunnen aanschaffen, ben je op dat moment even helemaal vergeten. ‘Maar dít paar is nou precies waar ik al tijden naar op zoek ben’ hoor je jezelf weer zeggen. En voor je het weet, klik je je virtuele boodschappenmandje vol en reken je volmaakt gelukkig af. Totdat die ene vriendin op Instagram trots een foto van haar nieuwe sneakers laat zien. Ho, denk jij weer. Laten dít nou precies de sneakers zijn die ik al zo lang wil!

Trek een grens

Vraag de gemiddelde Nederlander hoe het met hem gaat en hij zal niet snel een eindeloos verhaal ophangen over hoe vreselijk hij zich voelt. Want wij zijn in dit land, als we de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek mogen geloven, best tevreden – en vaak zelfs gelukkig. Maar er gebeurt iets raars met dat gelukscijfer op het moment dat we onszelf met een ander vergelijken. Zodra de Instagramfoto van die vriendin met haar sneakers voorbijkomt, voelen we ons ineens een stuk minder blij. ‘Sociale vergelijking’ heet dit proces, waarbij we onze eigen situatie met het gepresenteerde beeld van de ander vergelijken. Zo vormen we ons zelfbeeld. Stel dat die vriendin spuuglelijke schoenen had gepost, dan had jij je veel beter gevoeld. Maar nu knaagt er iets en denk jij alleen maar aan wat je níet hebt.

‘Qua geluk en genot is het soms net alsof we in de sportschool op een loopband staan,’ verklaart Robert Haringsma, psycholoog van het Instituut voor Positieve Psychologie in Amsterdam. ‘Je komt nooit ergens. In onze praktijk zie ik veel mensen die net zo veel willen verdienen als de buren. Zodra ze dat salaris hebben, voelen ze zich een paar dagen goed. Om vervolgens naar de andere buren te kijken en een nieuw doel na te streven.’ Nu is het volgens Robert Haringsma geen ramp altijd een stapje verder te willen in het leven. ‘Die neiging zit nu eenmaal in ons. Om het evolutionair uit te drukken: mensen die vooruitdenken, hebben een grotere overlevingskans. Maar je moet wel voor jezelf ergens een grens trekken en denken: zo het goed genoeg.’ En die grens is volgens de psycholoog vrij makkelijk te bepalen. ‘Als het krijgen van die nieuwe schoenen of dat extra geld meer energie en stress kost dan het uiteindelijk oplevert, moet je een streep trekken. Denk bij jezelf: ik heb nu 34 paar schoenen in de kast staan, word ik echt zo veel gelukkiger als dat er veertig zijn?’

Deze week in Flair

Lees het hele artikel deze week in Flair 38, dat nu in de winkel ligt. Over keuzestress, dankbaar zijn, het vieren van successen en het weggooien van zorgen!

 

Lees ook :