Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Weetjes over airco

Weetjes over airco

Weetjes over airco

Airco, je kunt er tegenwoordig niet omheen. Hij zit in je auto, op kantoor en misschien heb je zelfs airco in je huis. Maar wat doet airco nou eigenlijk precies? Wat zijn de voor- en nadelen? En is het soms niet gewoon beter om een raampje open te zetten? Flair zet wat weetjes over airco voor je op een rij.

De 6 graden-regel

Airco is vaak voer voor discussie. Doe je hem nou wel of niet aan ’s nachts? En hoe koud zet je hem dan precies? Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat de temperatuur binnen nooit meer dan 6 graden mag verschillen met de temperatuur buiten. Het menselijk lichaam kan niet goed tegen grote temperatuurverschillen. Die kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een verstoring van de bloedsomloop.

Droge lucht

Airconditioners zorgen niet alleen voor koude lucht, maar ook voor een lagere luchtvochtigheid. Een airco onttrekt namelijk vocht aan een ruimte. Gevolg hiervan is dat de huid snel uitdroogt, vooral in vliegtuigen kan dit het geval zijn.

Tip: het is handig om jezelf van te voren goed in te smeren met crème, en dan vooral je gezicht, nek, onderarmen en eventueel voeten. Een lage luchtvochtigheid kan ook de luchtwegen aantasten. Het is daarom aan te raden je slijmvliezen en neus vochtig te houden. Een droog slijmvlies laat namelijk sneller ziekteverwekkers binnendringen. Een neuszalf of -spray kan hiervoor nuttig zijn.

Bacteriën en schimmels

Doordat airco vocht onttrekt aan de warme lucht, condenseert het vocht in de warmtewisselaar. Nadeel hiervan is dat vocht en warmte samen zorgen voor de ideale broedplek voor bacteriën en schimmels. Voorkom dit door ‘m geregeld schoon te maken.

In het vliegtuig

Veel mensen zijn bang dat de airco in een vliegtuig ziektekiemen door de hele passagiersruimte verspreidt. Geen paniek, dat is meestal niet het geval: de koude luchtstroom verplaatst zich namelijk van het plafond naar de bodem. Daarnaast worden de systemen voortdurend onderhouden en het filter regelmatig vervangen.

In de auto

Ook het aircosysteem in je auto kan verontreinigd raken. Dit kun je merken aan een muffe geur bij het inschakelen van de airconditioning. Regelmatig onderhoud helpt ook in dit geval. Het vervangen van het filter zorgt ervoor dat bacteriën en schimmels zich niet gemakkelijk kunnen nestelen. Dus last van een muffe geur in de auto vlak na het inschakelen van de airco? Ga dan even naar de garage.

Energieverbruik

Het is bekend dat de airco het energieverbruik in de auto verhoogt. Daarentegen zou luchtweerstand door een geopend raam in verhouding evenveel energie verbruiken, dus in feite maakt het niet veel uit. Toch is het ’t beste om de airco alleen aan te zetten wanneer dat echt nodig is. In plaats daarvan kun je eerst bijvoorbeeld even ouderwets de deuren openzetten zodat er frisse lucht binnenkomt en de luchtcirculatie wordt bevorderd.

Veiliger

Airco is tegenwoordig in bijna alle nieuwe auto’s standaard geïnstalleerd. Hoewel-ie soms dus veel energie kost, draagt airco wel bij aan de veiligheid: bij 28 graden en meer neemt de concentratie aan het stuur vaak af. Dan kan het zeer nuttig zijn om het hoofd koel te houden.