Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Wat zijn die rode bultjes op je arm toch?

Wat zijn die rode bultjes op je arm toch?

Wat zijn die rode bultjes op je arm toch?

Als je even over je arm wrijft, voel je ze misschien wel zitten: kleine bultjes. Ongeveer een kwart van de bevolking heeft ze, maar wat zijn het nu eigenlijk? Wij zochten het voor je uit!

Wat zijn die rode bultjes?

Voelt je huid aan als schuurpapier en zitten er rode vlekjes omheen? Misschien heb je wel last van ‘keratosis pilaris’, ook wel ‘chicken skin’ genoemd omdat het lijkt op kippenvel. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld op je wangen of benen, maar het komt het meeste voor op de achterkant van de armen. De plekken kunnen jeuken, maar dit is niet altijd het geval.

De rode bultjes komen door een ophoping van dode huidcellen in de haarzakjes waardoor de haartjes niet goed kunnen groeien. De echte oorzaak van keratosis pilaris is nog altijd niet duidelijk, maar waarschijnlijk is de stoornis erfelijk bepaald. Het heeft dus helemaal niets te maken met bijvoorbeeld je levensstijl en het is niet te verwarren met eczeem of acne. Naar schatting heeft 1 op de 4 mensen last van deze onschuldige conditie.

Hoe kom je er vanaf?

Helaas is ‘chicken skin’ niet geneesbaar en bij de meesten wordt het niet behandeld. Mensen die er heel erg last van hebben, kunnen een afspraak maken met de dermatoloog. Hij schrijft je dan een crème voor die de hoornlaag oplost en de vlekken vermindert. Zelf kun je het verminderen door zo min mogelijk producten te gebruiken die parfum bevatten en je huid goed te blijven reinigen en elke avond in te smeren met vochtinbrengende crème. Houd er rekening mee dat de rode bultjes in de winter kunnen verergeren door de kou.

Heb jij ook last van rode bultjes?

Lees ook: