Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Wat te doen tegen gevoelige tanden

Wat te doen tegen gevoelige tanden

Wat te doen tegen gevoelige tanden

Ja, genen spelen een rol bij het hebben van een mooi gebit, maar ook jijzelf hebt er invloed op. Wat je kunt doen voor een perfecte glimlach? Beauty-redacteur Emma onderzocht het voor je in Flair 43 die nú in de winkel ligt. Wij hebben alvast een paar tips er tussenuit gepikt. 

Gevoelige tanden

Tandgevoeligheid ontstaat vaak doordat de tandhals bloot komt te liggen. Als je hier last van hebt, is het raadzaam om met een extra zachte tandenborstel te poetsen zonder veel druk uit te oefenen. Een tandpasta tegen gevoelige tanden, zoals Sensodyne, kan hier ook bij helpen.

Ontstoken tandvlees

Roodheid en bloeden (bij poetsen) is een teken dat het tandvlees ontstoken is. Terugtrekkend tandvlees betekent dat de ontsteking al verder gevorderd is. Tandsteen laten verwijderen plus dagelijks goed poetsen en ragen om de plak op en tussen de tanden te verwijderen, is dan nog belangrijker.

Verkleuring

De natuurlijke kleur van je tanden wordt bepaald door de kleur van het tandbeen (meestal gelig). Het tandglazuur is transparant. Er bestaan twee soorten vlekken: intrinsieke vlekken (door vallen, medicatie, veroudering) en extrinsieke vlekken (aanslag door roken, koffie, thee, rode wijn en bepaalde voedingsstoffen). Met een normale tandpasta en een grondig reinigingsregime kun je alleen de extrinsieke vlekken aanpakken. Voor intrinsieke vlekken kan een bleekbehandeling op basis van peroxide een oplossing zijn.

Tips voor witte tanden

  • Vraag bij je eerstvolgende afspraak of je tandarts je lelijke vullingen wil vervangen door witte. Vraag je mondhygiënist ook om een ‘airflow polish’, waarbij je tanden met een speciaal poeder extra schoon worden ‘gestraald’.
  • Een van de top-do’s voor een schoon en stralend gebit is flossen, het liefst met een rager. Dit verwijdert en voorkomt tandplak (dus verkleuring) tussen de tanden.
  • Alles wat vlekken achterlaat op een wit T-shirt, zoals rode wijn en koffie, doet dat ook op je tanden. Beperk deze dranken tot een minimum of drink door een rietje om contact met de tanden te vermijden. Let op: roken is ook een grote boosdoener!
  • Door de juiste lipstick te dragen kun je je tanden optisch witter laten lijken. Ga altijd voor een (donkere) kleur met een blauwe ondertoon. Een lipstick met een oranje ondertoon doet juist het tegenovergestelde.
  • Wil je echt eens zien wat facings of bleken voor jouw gebit kunnen/kan betekenen? Dan is er Smile Over, een speciale online make-over tool waarmee je het resultaat op voorhand kunt zien. Je uploadt een foto van je gebit en je wensen en twee dagen later krijg je de na-foto’s binnen. Handig! Boek je daarna een afspraak, dan is het gratis, anders betaal je eenmalig € 19,95.

 

Bron: Flair 43 ligt nú in de winkel. 

Lees ook: