Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Zo blijf je warm zónder deken of verwarming

Zo blijf je warm zónder deken of verwarming

Zo blijf je warm zónder deken of verwarming

Herken je dit? Je staat op de trein te wachten of bij een sportwedstrijd. en je hebt het ont-zet-tend koud. Er zijn geen dekentjes of kachels in de buurt om je warm te houden en voorlopig ben je nog niet binnen in je warme huis. Zo houd je je warm zónder verwarming.

Warm blijven

De tips!

Denk aan je warme huis

Het is natuurlijk heel logisch (en lekker) om alleen maar te klagen over hoe koud je het hebt. Niet doen! Als je veel aan de kou denkt, krijg je het alleen maar kouder. Omswitchen dus, die mindset! Denk bijvoorbeeld aan je warme huis of een resort op een tropisch eiland. Je zult zien dat als je aan warmte denkt, je het vanzelf warmer krijgt.

Laagjes, laagjes, laagjes

Ben je een dag vooral buiten? Trek dan veel laagjes aan. Een blouse met trui en een blazer erover is stylish én lekker warm. In de ruimte tussen de kleding wordt je lichaamswarmte goed vastgehouden.

Géén skinny jeans

Hoe fijn ze ook zitten, ze zijn niet handig als het koud is buiten. Je lichaam geeft namelijk warmte af en in een nauwe broek wordt die warmte niet vastgehouden. Ga dus voor flared jeans of een wijde broek, daar worden je benen instant warmer van.

Smeerseltjes

Handschoenen vergeten? Smeer een flinke laag vaseline of lotion op je handen (of eventueel je gezicht). Dit zorgt voor een extra laagje ‘huid’ en houdt je dus warmer. Altijd een potje vaseline in je tas doen, dus (vaseline is namelijk ook handig als lipbalm).

Blijf veel drinken (maar liever geen alcohol!)

Je zou denken dat alcohol je opwarmt door het warme gevoel dat je ervan krijgt, maar dit is niet waar. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je poriën worden opengezet en je bloedvaten zich verwijden, waardoor je warmte verliest. Het is echter wel goed om te blijven drinken, omdat dit zorgt voor een betere bloedsomloop. Ga bij voorkeur voor warm drinken, want je lichaam warmt het snelst op van binnenuit. Een flesje water is echter ook prima.

Spieren ontspannen

Het is een natuurlijke reactie om je zo klein mogelijk te maken en je spieren te spannen als je het koud hebt, maar dit werkt juist averechts! Het kost veel energie, die je lichaam juist nodig heeft om zich warm te houden. Ook hindert het je bloeddoorstroming.

Keep your body moving

Probeer te blijven bewegen, ook al zijn het maar kleine bewegingen. Loop bijvoorbeeld kleine rondjes, wrijf je handen kort goed tegen elkaar of wiebel je benen heen en weer. Ook dit zorgt weer voor een betere doorbloeding.

Hoe houd jij jezelf warm in de kou?

Bekijk ook: