Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Waarom maakt de zomer ons gelukkig?

Waarom maakt de zomer ons gelukkig?

Waarom maakt de zomer ons gelukkig?

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de zon – het zonlicht – een directe en positieve invloed heeft op je hormoongestel. Het zorgt voor EN instant geluk, EN meer energie, EN…(tromgeroffel)… het verhoogt je libido! Hoe dat precies zit?! Flair legt het uit.

GELUK | De lichaamseigen stof endorfine

Het zonlicht zorgt ervoor dat je lichaam het stofje endorfine aanmaakt, ook wel het ’gelukshormoon’ genoemd. Maar niet alleen zonlicht produceert endorfine, ook chocolade zorgt voor een gevoel van geluk, euforie! Het lichaamseigen endorfine stofje stimuleert tevens je schild- en pijnappelklieren waardoor je meer energie krijgt en je je ontspannen voelt. Klinkt goed toch?

ENERGIE | Vitamine D

In de zomer maakt ons lichaam door het zonlicht ook vitamine D aan. Hier wordt ons humeur beter van, onze botten sterker en biedt deze vitamine bescherming tegen een hele rits nare ziekten. Je voelt je super en barst van de energie! Geen wonder dat de Egyptenaren de zon als een god zagen! Wist je dat wanneer je een half uurtje in de zon zit, je lichaam wel vijf tot zes (!) keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine D aanmaakt? Daarom zijn we in de winter – minder zonlicht – vaak moe en sneller vatbaar voor een griepje.

LIBIDO | Serotonine

De zon verhoogt je libido. Dat komt doordat je lichaam door zonlicht – naast endorfine en vitamine D – ook serotonine aanmaakt. Serotonine is een tegenhanger van dopamine, werkt zelfregulerend en versterkt de seksualiteit. Wanneer dit stofje wordt ’geactiveerd’, krijg je dus meer zin in seks.

De conclusie: niet alleen voelt het zonlicht aangenaam en brengt het ons een zongebruinde huid… het activeert een hele hoop lichaamseigen stofjes, wat ervoor zorgt dat we ons gelukkig(er) voelen. En daarom… daaaaarom zijn we dus zo dol op de zomer!

Voel jij je in de zomer ook gelukkiger?