Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Waarom je lichaam schokt voor het slapengaan

Waarom je lichaam schokt voor het slapengaan

Waarom je lichaam schokt voor het slapengaan

Je ligt in bed en net wanneer je bijna wegzakt in een diepe slaap schrikt je lichaam wakker van een schok bij je armen, borst of benen. Voor je gevoel val je in een lege diepte, terwijl je gewoon veilig in bed ligt. Wat is dat toch? 

Schrikken voor het slapengaan

Het schijnt dat vroeger, toen mensen nog holbewoners waren, deze stuiptrekkingen handig van pas kwamen. Voor hen was het spastische trekje een manier om zich tegen te houden wanneer ze in een boom in slaap dreigden te vallen. Door het schokje, net voor het slapengaan, bleven ze wakker en dus ook in leven.

Zo’n schok in de fase tussen wakker zijn en slapen heet een hypnagoge schok of een slaapstuip. Waardoor het gevoel precies wordt veroorzaakt is nog altijd een raadsel, maar er zijn wel een paar theorieën…

Stress

Sommige wetenschappers beweren dat het te maken heeft met stress, angst of een verstoorde nachtrust. Schokken komen namelijk vaak voor wanneer je moe bent of niet comfortabel ligt.

Rusteloze benen

Anderen zeggen dat het wordt veroorzaakt door onze ledematen. Wanneer onze benen steeds ongecontroleerd bewegen in bed, of onze armen, worden deze schokken veroorzaakt door een periodieke ledemaatbewegingsstoornis. Dit heb je zelf ’s nachts niet door, maar overdag wel. Omdat je door het bewegen steeds uit je diepe slaap ontwaakt en daardoor niet genoeg uitgerust bent.

De schokken kunnen overigens geen kwaad. Je schrikt er alleen een beetje van. Heb jij er ook wel eens last van?

 

Lees ook: