Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > YES, we mogen op zomervakantie! Maar waar naartoe en waar moeten we precies op letten?

YES, we mogen op zomervakantie! Maar waar naartoe en waar moeten we precies op letten?

YES, we mogen op zomervakantie! Maar waar naartoe en waar moeten we precies op letten?

Tijdens de persconferentie woensdagavond kwam de informatie waar we met z’n allen al tijden naar smachten: we mogen vanaf 15 juni weer op vakantie buiten Nederland. Er zijn echter nog een hoop dingen waar je rekening mee moet houden en op moet letten. Een overzicht.

Buiten Europa op eigen risico

Voorlopig wordt alleen geadviseerd binnen Europa op vakantie te gaan. Buiten Europa blijft nog code oranje of rood gelden, wat inhoudt dat reizen wordt afgeraden. Nederland gaat immers geen vakantiegangers repatriëren als zij onverhoopt in problemen komen door een nieuwe uitbraak van het coronavirus in hun vakantieland. Reizigers moeten zelf zien terug te keren, vindt het kabinet.

‘Blijf constant geïnformeerd’

Na het coronacrisisberaad van het kabinet benadrukte premier Mark Rutte dat mensen zich goed moeten voorbereiden op hun reis en zich voortdurend op de hoogte moeten houden tijdens hun vakantie. Het kan volgens de premier ook gebeuren dat er tijdens de zomer weer een negatief reisadvies komt voor streken, steden of zelfs landen. Het blijft dan ook oppassen geblazen. Het RIVM zal tijdens de zomer met wekelijkse updates komen over vakantielanden.

Twaalf EU-landen te bezoeken

Vanaf 15 juni voorziet het kabinet dat reizen naar twaalf Europese landen weer mogelijk wordt. Zij krijgen niet langer een oranje reisadvies, maar code geel, omdat zij vergelijkbare risico’s hebben als Nederland. Het zijn onder meer Duitsland, België, Italië, Kroatië en de Nederlandse Cariben. Rutte heeft goede hoop dat vóór 5 juli ook nog Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland aan dit rijtje worden toegevoegd. Veel landen moeten echter nog beslissen of ze toeristen toestaan en onder welke voorwaarden. Toeristen uit die landen zijn ook welkom in Nederland, waar zij zich aan de Nederlandse regels moeten houden.

Thuisquarantaine op de loer

Reizen naar Zweden en het Verenigd Koninkrijk blijft het kabinet voorlopig afraden, vanwege de hogere risico’s van het coronavirus. Reizigers die om dringende redenen toch naar oranje of rode landen gaan, moeten bij terugkeer veertien dagen thuis in quarantaine vanwege het besmettingsrisico. Ook reizigers die in een land zijn dat weer van geel naar oranje zou gaan, moeten na terugkeer alsnog twee weken in thuisquarantaine.

Lees ook
Ja, óók nu: waarom je die vakantie toch alvast zou moeten boeken

‘Geel is geen groen’

En, waarschuwde Rutte, “geel is geen groen”. Geen enkel land is al helemaal veilig. Vakantiegangers moeten zich te allen tijde aan de coronabeperkingen houden die op hun vakantiebestemming gelden. Ook is het volgens hem wijs om de Nederlandse regels in acht te nemen. Onverstandig is het om volle clubs en drukke uitgaansgebieden te bezoeken. Mensen die in het buitenland klachten krijgen, moeten zich bij de lokale gezondheidsdiensten en bij de GGD in hun woonplaats melden. Wie buiten de schoolvakanties kan reizen, wordt geadviseerd dat te doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: iStock