Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Ouders, even opletten nu: op déze plekken worden kinderen het vaakst gebeten door teken

Ouders, even opletten nu: op déze plekken worden kinderen het vaakst gebeten door teken

Ouders, even opletten nu: op déze plekken worden kinderen het vaakst gebeten door teken

Het is lente, het wordt langzaam warmer én zonniger, en de bomen kleuren nu in raptempo groen. Dat betekent ook dat we weer moeten uitkijken voor tekenbeten. Vandaag start dan ook de ‘Week van de teek’, die ons alert aan het tekenseizoen moet laten beginnen. Maar waar moet je precies alert op zijn? En waar moeten ouders hun kinderen controleren op tekenbeten?

Opvallende plekken tekenbeten

Dat blijkt – voor sommigen wellicht verrassend – niet als eerste op armen en benen. Kinderen worden namelijk het vaakst gebeten op het hoofd of in de nek. Bij volwassenen bijten teken zich vooral op de benen vast. Dat melden het RIVM en Wageningen University op basis van een onderzoek.

Tóch niet altijd warme en vochtige plekjes

De onderzoekers bestudeerden 2000 tekenbeetmeldingen uit 2019 en 2020 die gedaan werden via Tekenradar.nl. “Eerst leek het erop dat teken vooral op warme en vochtige plekjes op het lichaam te vinden waren, zoals rond de schaamstreek. Uit de meest actuele gegevens blijkt dat teken veel vaker op andere plaatsen op het lichaam worden gevonden”, zeggen de onderzoekers. Als teken toch in de schaamstreek bijten, worden ze wel later dan gemiddeld ontdekt en verwijderd.

Percentages

Bij kinderen komt 32 procent van de beten voor op het hoofd of in de nek, vergeleken met 3 procent bij volwassenen. Bij die laatste groep bijt een teek in 55 procent van de gevallen in een been. Bij kinderen is dat 25 procent. Beten rond de schaamstreek komen bij kinderen en volwassenen niet zo vaak voor: 7 procent bij kinderen en 9 procent bij volwassenen.

Ziekte van Lyme

Elk jaar krijgen mensen in Nederland 1,5 miljoen tekenbeten. De meeste mensen worden daarvan niet ziek, maar toch krijgen elk jaar 27.000 mensen de ziekte van Lyme. Bekend is dat als een teek langer vastzit, de kans op die ziekte toeneemt.

Lees ook
Jakkes: gevaarlijke en ‘rennende’ reuzenteek voor het eerst in Nederland gespot

Tekenseizoen is begonnen

“Dit jaar zagen we half februari, tijdens een warmere periode, het aantal tekenbeetmeldingen al iets oplopen. Het tekenseizoen is dus alweer begonnen”, vertelt Kees van den Wijngaard, onderzoeker bij het RIVM. “Op dit moment is het aantal meldingen aan de lage kant voor de tijd van het jaar. Als het weer wat beter wordt verwachten we een toename.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief. 

Bron: ANP | Beeld: Getty