Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Nooit meer misselijk onderweg: met deze simpele tips voorkom je reisziekte

Nooit meer misselijk onderweg: met deze simpele tips voorkom je reisziekte

Nooit meer misselijk onderweg: met deze simpele tips voorkom je reisziekte

Waar sommigen genieten van het weer en hun vrije dagen in en rondom eigen huis, trekken anderen er wél maar al te graag op uit deze zomer. We pakken de auto, boot of het vliegtuig om even weg te zijn van onze eigen omgeving, maar da’s niet voor iedereen een pretje. Eén op de drie mensen heeft namelijk last van reisziekte. Kno-arts dr. Raymond van de Berg heeft voor onze collega’s van NU.nl een aantal prangende vragen beantwoord hierover.

Wat is reisziekte precies?

“Reisziekte is eigenlijk geen ziekte. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een normale reactie van het lichaam is op een ongewone situatie: beweging. Je vóelt je wel ziek: draaierig en misselijk, soms met hoofdpijn, zweten en overgeven.”

Waardoor wordt het veroorzaakt?

“Door beweging. Het lichaam beschikt over verschillende systemen die de positie en de beweging van het lichaam in de gaten houden. Zo zijn er twee evenwichtsorganen die zich in de oren bevinden. Ook de ogen doen mee. Zij nemen beweging of stilstand waar. En ook in de rest van het lichaam, bijvoorbeeld in de rug en de voeten, bevinden zich sensortjes die bijhouden of je beweegt. Al die informatie wordt naar de hersenen gestuurd en daar verwerkt. Reisziekte ontstaat wanneer die informatie niet overeenkomt.”

Waarom word je vaak ziek als je in de auto een boek leest?

“Dat komt door die conflicterende informatie in de hersenen. Je ogen constateren dat het boek niet beweegt. Maar het evenwichtsorgaan registreert dat je wél beweegt. Hetzelfde geldt voor de boot of het vliegtuig. Het evenwichtsorgaan registreert beweging, maar je ogen nemen dat niet waar aangezien je samen met het voertuig in beweging bent.”

Waarom hebben kinderen er meer last van?

“Het evenwichtsorgaan van kinderen is gevoeliger. Al verschilt het van kind tot kind. Wat ook meespeelt is dat kinderen meestal achterin de auto zitten. Daar kunnen ze de horizon niet goed zien. Aan de horizon kun je zien dat je beweegt. Bovendien kun je beter anticiperen op wat er gaat komen, een bocht of een kuil in de weg. Hoe beter dat lukt, hoe minder last je ervaart. Dat is de reden dat de bestuurder vrijwel nooit last heeft van wagenziekte. Die ziet de weg, weet dus wat er komen gaat en voelt bovendien de beweging aan het stuur in de handen.”

Valt het te voorkomen?

“Lees geen boek in de auto. Kies een lage auto met stugge vering. Drink voldoende water, maar geen alcohol. Zorg voor frisse lucht: draai een raam open en vermijd sterke geuren zoals parfum en sigarettenrook. Wat ook helpt is voorin zitten. Bij zeeziekte: ga op het dek staan, op de plek waar de minste deining is. Of probeer te slapen. Wat ook heel belangrijk is: ga uitgerust op weg. Vermoeidheid kan reisziekte verergeren.”

Lees ook
Zo voorkom je dat je ziek wordt op vakantie

En pillen?

“Er zijn reistabletjes en pleisters voor achter je oren. Daarvan is de werking aangetoond. Er zijn ook armbanden tegen zeeziekte en gemberpilletjes. Of die werken is nooit goed onderzocht. Toch zeggen veel mensen er baat bij te hebben. Het placebo-effect moet bij reisziekte niet onderschat worden. Het werkt vaak omdat je erin gelooft. En als het je meer vertrouwen geeft in de reis, is het een goed idee. Want ook angst en stress werken reisziekte in de hand.”

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Nu.nl | Beeld: iStock