Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Au, ik ben verbrand. Knalrood, en nu?

Au, ik ben verbrand. Knalrood, en nu?

Au, ik ben verbrand. Knalrood, en nu?

Oeps, je bent verbrand. Natuurlijk moet je smeren, smeren, smeren. Maar, wat als je te laat bent en eruitziet als een rode kreeft? Flair geeft tips om de huid te kalmeren en roodheid te verzachten. 

Verbrand door de zon tips

Eerste hulp bij verbrand door de zon, tips!

Smeren, smeren, smeren

Ten eerste: zorg voor een goede aftersun. Smeren, smeren, smeren geldt niet alleen voor en tijdens maar ook na het zonnen. Een aftersun kan voorkomen dat de huid gaat opzwellen, nog roder wordt of gaat vervellen. Aftersun kalmeert de huid, werkt verkoelend en gaat rimpelvorming tegen.

Doei strakke broek

Je huid heeft nu het verbrand is nogal flink op z’n donder gehad. Dit is dus niet het moment voor strakke shirtjes of broeken. Draag lichte loszittende kledingstukken, zodat de huid goed kan ademen en de kans krijgt zich te herstellen.

Havermout

Havermout? Ja, havermout kan de verbrande huid een handje helpen. Kook een beetje havermout en laat dit vervolgens afkoelen. Plaats het als het nodig is nog even in de koelkast en smeer het daarna op alle verbande, rode plekken.

Yoghurt en melk

Yoghurt en melk helpen ook om de hitte uit je huid te halen. Doe een beetje melk in een kommetje en voeg er ijsblokjes aan toe. Week er een washandje in en dep de ijsmelk op je rode gevoelige huid. De eiwitten in de melk helpen je huid te herstellen. Dep voor zolang jij het nodig vindt en dep daarna de huid weer voorzichtig droog.

Huisarts

Als je echt heel erg verbrand bent, kun je last krijgen van zwellingen, blaren en in het ergste geval zelfs van koorts, hoofdpijn, misselijkheid en hartkloppingen. Dat is geen goed teken. Natuurlijk moet je dan direct uit de zon en kun je het beste de huid koelen onder een lauwe douche. Heb je blaren? Zorg ervoor dat deze heel blijven, want als ze opengaan kan er een infectie ontstaan. Meestal helen blaren zich vanzelf. Blijf zeker een week uit de zon zodat de huid de tijd krijgt zich te herstellen. Vraag altijd even je huisarts om advies als je last krijgt van een van deze symptomen.

 

Heb jij nog een fijne tip?

Lees ook: Rosacea en roodheid? Zo breng je make-up aan