Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting!

Je bent hier: Home > Reizen & Uitjes > Meer landen op ‘geel’: ook naar déze bestemmingen kun je met een gerust(er) hart vertrekken

Meer landen op ‘geel’: ook naar déze bestemmingen kun je met een gerust(er) hart vertrekken

Meer landen op ‘geel’: ook naar déze bestemmingen kun je met een gerust(er) hart vertrekken

Nederlanders kunnen later deze week weer op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en een groot deel van Italië. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel, melden ingewijden naar aanleiding van berichtgeving van De Telegraaf. Het ministerie van Buitenlandse Zaken komt nog deze week met een aanpassing van het advies, aldus de bronnen. Onder meer het zuidelijke deel van Italië blijft nog op oranje, is de verwachting.

‘Geel’ fijn!

Code geel betekent dat niet-noodzakelijke reizen weer zijn toegestaan, dat na terugkeer geen coronatest nodig is en mensen ook niet in quarantaine hoeven. Wel adviseert het ministerie om de situatie tijdens de vakantie goed in de gaten te houden, omdat het reisadvies ook weer kan veranderen naar oranje. Ook kunnen in ‘gele’ landen ook nog coronabeperkingen gelden, die per land of regio kunnen verschillen.

Oranje gebieden

De meeste landen in de wereld staan nog op oranje. De Caribische eilanden Saba en Sint-Eustatius staan als enige op groen. Code geel geldt nu onder meer voor Aruba, Bonaire, Curaçao, Sint-Maarten, Finland, Malta, Portugal, Griekse eilanden, Ierland en IJsland.

Voor alle vakantievierders in eigen land

Ook op nationaal niveau zijn de veiligheidsrisico’s aangepast, zo werd zojuist bekend. Nu het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen, is het risiconiveau in de meeste veiligheidsregio’s verlaagd. Zes regio’s zitten vanaf dinsdag in de categorie Zorgelijk, het een na laagste niveau. Elf regio’s hebben de status Ernstig. In acht regio’s is de situatie Zeer Ernstig, het hoogste niveau. Geen enkele regio zit op het laagste niveau, Waakzaam.

De goede kant op

Voor het bepalen van de risiconiveaus is gekeken naar de cijfers tussen 31 mei en 6 juni. Bij de laatste update hadden 23 van de 25 regio’s het niveau Zeer Ernstig en twee Ernstig. Groningen, Drenthe, IJsselland, Kennemerland en Zuid Limburg zijn nu van Zeer Ernstig naar Zorgelijk gegaan, dus twee stappen omlaag. Gooi en Vechtstreek heeft nu ook het niveau Zorgelijk, maar die regio stond op Ernstig. In elf regio’s ging de situatie van Zeer Ernstig naar Ernstig, dus van stap vier naar stap drie. Dit zijn Friesland, Flevoland, Noord- en Oost-Gelderland, Gelderland-Zuid, Utrecht, Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland Noord, Hollands Midden, Zeeland, Midden- en West-Brabant en Limburg-Noord. Sommige regio’s stonden al sinds oktober op het hoogste alarmniveau.

Lees ook
Whoah, we’re going to Ibiza! Verplichte PCR-test voor vakantie naar Spanje niet langer nodig

Minder positief

Zaanstreek-Waterland is de enige regio waar het risiconiveau is aangescherpt. Volgens het coronadashboard van de overheid geldt daar nu Zeer Ernstig, terwijl dit juist Ernstig was. Het aantal positieve tests daalt weliswaar, maar het aantal ziekenhuisopnames is er gestegen, en dat gaf de doorslag, aldus het ministerie van Volksgezondheid. Zeven regio’s zijn op het hoogste niveau blijven staan. Dat zijn Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Zuid-Holland Zuid, Gelderland-Midden, Twente, Brabant-Noord en Brabant-Zuidoost.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP | Beeld: Getty